Industriarbetarnas tidning

Ala sågverk misstänkt för brott

22 mars, 2010

Ala sågverk i Ljusne har delgivits misstanke för arbetsmiljöbrott och vållande till annans död för dödsolyckan den 29 februari 2008. Då omkom en 57-årig reparatör.

Olyckan inträffade vid reparation av en kedjetransportör. Reparatören befann sig inne i transportören och lossade en kedja. Då for den främre delen av transportören, som väger cirka ett ton, ner och träffade honom i huvudet.

Arbetsmiljöverket konstaterade att bland annat riskanalyser och instruktioner för riskfyllt arbete saknades och en åtalsanmälan gjordes.

– Olyckan inträffade i en transportör som monterats in i en gammal befintlig linje. Alasågen färdigställde maskinen och tog på sig ett tillverkaransvar som man inte levt upp till, konstaterar Gun Fridfelt på Arbetsmiljöverket.

– Leverantören av den nya transportören hade nämligen gjort en riskanalys som skickades med där det bland annat påpekades att den del som nu föll ned måste säkras om den inte var i sitt nedersta läge. Men Alasågen gjorde ingen slutlig riskbedömning och tog inte hänsyn till den information man fått.

Med hänvisning till detta har alltså Alasågen delgivits misstanke. Ansvaret läggs alltså enbart på företaget, inte på någon anställd.

Nästa steg i utredningen är att kammaråklagare Christer B Jarlås slutligt formulerar åtalet och lämnar in det till tingsrätten. Då kommer också att framgå hur stor företagsbot som yrkas.

Texten är korrigerad 22 mars 2010.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen