Industriarbetarnas tidning

DA-analys: Svårt att förhandla om makt

8 mars, 2010

Skrivet av

DA-ANALYS: Pengar går att förhandla om. Med makt är det betydligt svårare. Årets avtalsrörelse visar vad som händer när maktfrågan blottar motstridiga samhällsintressen.

Avtalsrörelsen står inför ett kritiskt läge. En fastlåst position som i grunden bottnar i parternas vitt skilda intressen.

Åtskilligt har förenat arbetsgivare och fackföreningsrörelse i det här landet: god ekonomi, stabilitet, tillväxt. Traditionellt har man till slut också kunnat enas om hur stor del av produktionsöverskottet som de anställda ska få del av. Och hur det ska fördelas.

Men det finns samtidigt sånt som skiljer och som bottnar i organisationernas själva väsen.

Fackföreningarna skapades en gång av de anställda för att de skulle slippa ställas mot varandra och bjuda under varandra. De ingick ett förbund som i själva verket var en störning i marknadsekonomin. Fackförbundet var en kartell, en priskartell bildad för att hålla priset på varan arbete uppe.

Arbetsgivarna organiserade sig som svar för att hävda sina intressen mot löntagarnas kartellbildning. Arbetsgivarna hävdade med eftertryck arbetsledningsrätten. Det vill säga: rätten att leda och fördela arbetet.

Bägge dessa samhällsintressen ingick en historisk kompromiss i december 1906. Arbetsgivarna erkände fackföreningarna. Och fackföreningarna erkände arbetsgivarnas rätt att leda och fördela arbetet.

I årets avtalsrörelse tydliggörs de motstridiga intressena i bemanningsfrågan. I den frågan fångas skärningspunkten mellan de bägge intressena:
Facket utgår från medlemmarnas behov av trygghet och stabila anställningsformer. Arbetsgivarna utgår från företagens behov att kunna välja dels den personal man vill ha, dels hur länge den ska jobba.
Facken har inget emot bemanningsföretag i sig. Facket organiserar de anställda på bemanningsföretagen. Men facket vill inte att bemanningsföretagen ska ta de jobb som uppsagda har rätt till under nio månader återanställningsrätt. Den rätt som lagen om anställningsskydd ger den uppsagde.

Arbetsgivarna å sin sida vill kunna precisionsbemanna verksamheten. Rätt personer och rätt antal personer vid rätt tillfälle. Det är, anser de, en del av den arbetsledningsrätt de haft sedan förhandlingsväsendets barndom.

Och har det förekommit några otillbörliga åsidosättanden av återanställningsrätten ska man kunna processa om det, menar arbetsgivarna. Så är det i dag.

För 15-20 år sedan fanns en annan maktfråga i fokus som också handlade om bemanning: de flexibla arbetstiderna.

Den frågan gick att komma överens om. Lokalt kan arbetsgivare och fackklubb komma överens om system som passar verksamheten.

Men att komma överens om när och hur vi ska gå upp och ner i arbetstid är en sak. Att komma överens om bemanning och inhyrning blir betydligt svårare. Den frågan rör arbetsledningsrätten, det gjorde inte frågan om flexibla arbetstider på samma sätt.

Medlarna – de opartiska ordförandena – har några dagar på sig att presentera en första skiss till en avtalstext om bemanningsfrågan. De vet att de måste ha med bemanningsfrågan i nästa avtalsförslag. Annars blir det inget avtal, om man får tro facket.

Medlaruppdraget är knappast det lättaste. Det blir så när maktfrågan blottar motstridiga samhällsintressen.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.