50 anställda får gå på Volvo – tar in bemanning
I torsdags gjorde över 50 visstidsanställda sin sista dag på Volvo Lastvagnar i Umeå. Varför? De vet de inte riktigt själva.
Industriarbetarnas tidning
De senaste årens uppsägningar håller på att bli en massarbetslöshet. Under rubriken ”Varsel” berättar åtta museer och en konsthall om de varslade.
Inför utställningarna, som kommer att visas över hela landet, har ett 40-tal personer intervjuats om livet i skuggan av varsel och uppsägningar. Det handlar om människor som gått in i en ny typ av arbetslöshet där allt ansvar läggs på individen.
Förr var arbetslöshet ett kollektivt, samhälleligt problem. Man frågade sig, vad ska vi göra? Nu görs det till ett individuellt problem och frågan är i stället, vad ska du göra, säger Mats Aronsson som är samordnare för utställningarna.
Han berättar att nästan alla intervjuade hade blivit skickade till jobbcoacher för att bli bättre, starkare och få snyggare cv:n. Det är individen som ska lösa problemet.
Men om allas cv:n blir superbra, kommer det finnas fler jobb då, frågar han sig.
Att arbetslöshet görs till en individuell fråga gör också att det finns en ny skam kopplad till att vara arbetslös. Mats Aronsson menar att det till en början var svårt att få folk att berätta. Det var många som inte ville hänga ut sig själv som arbetslös på ett museum.
Men det är trots allt inga dystra och uppgivna röster, menar Mats Aronsson. Det är berättelser präglade av antingen ilska eller ett jävlar anamma, att man ska ta sig stärkt ur krisen.
Historierna ser olika ut. Bland de intervjuade finns människor i storstäder, där vikariat och arbetslösa perioder avlöser varandra och där det finns en vana att hoppa runt mellan olika anställningar. Det finns också berättelser från mindre städer, där en fabriksnedläggning drabbar hela bygden och det inte finns några andra jobb att gå vidare till.
Varslade industriarbetare dominerar utställningen eftersom industrin drabbats hårdast av krisen. Mats Aronsson påpekar att det är i industrin uppsägningarna syns tydligast. Inom exempelvis vården är visstidsanställningar och timvikariat satta i system. Där handlar det inte om att bli varslad, man blir bara inte uppringd.
Samtliga museer har tillgång till samma material, men utställningarna får lokal prägel och lokala historier kommer att lyftas fram.
FAKTA/Varsel
Utställningarna visas från mars till och med maj 2010.Utställningarna kommer att visas på: Västerbottens Museum, Stockholms Stadsmuseum, Stockholms Läns Museum, ABF Sveavägen, Arbetets Museum, Norrköpings Stadsmuseum, Virserums Konsthall, Bohusläns Museum, Länsmuseet i Varberg, Landskrona Museum. De kommer även att börja turnera på Folkets Hus och Parker under hösten. Projektet stöds av bland andra LO, ABF, GS, Pappers, Seko och Elektrikerförbundet.
När den svenska arbetarrörelsen växte fram var Ungdomsmarschen hiten nr 1. En sång som då slog både Internationalen och Arbetets söner, och som sjöngs på alla möten.