Industriarbetarnas tidning

De berättar om livet efter varsel

12 mars, 2010

Skrivet av ANNIE HELLQUIST

De senaste årens uppsägningar håller på att bli en massarbetslöshet. Under rubriken ”Varsel” berättar åtta museer och en konsthall om de varslade.

Inför utställningarna, som kommer att visas över hela landet, har ett 40-tal personer intervjuats om livet i skuggan av varsel och uppsägningar. Det handlar om människor som gått in i en ny typ av arbetslöshet där allt ansvar läggs på individen.

Förr var arbetslöshet ett kollektivt, samhälleligt problem. Man frågade sig, vad ska vi göra? Nu görs det till ett individuellt problem och frågan är i stället, vad ska du göra, säger Mats Aronsson som är samordnare för utställningarna.

Han berättar att nästan alla intervjuade hade blivit skickade till jobbcoacher för att bli bättre, starkare och få snyggare cv:n. Det är individen som ska lösa problemet.

Men om allas cv:n blir superbra, kommer det finnas fler jobb då, frågar han sig.

Att arbetslöshet görs till en individuell fråga gör också att det finns en ny skam kopplad till att vara arbetslös. Mats Aronsson menar att det till en början var svårt att få folk att berätta. Det var många som inte ville hänga ut sig själv som arbetslös på ett museum.

Men det är trots allt inga dystra och uppgivna röster, menar Mats Aronsson. Det är berättelser präglade av antingen ilska eller ett jävlar anamma, att man ska ta sig stärkt ur krisen.

Historierna ser olika ut. Bland de intervjuade finns människor i storstäder, där vikariat och arbetslösa perioder avlöser varandra och där det finns en vana att hoppa runt mellan olika anställningar. Det finns också berättelser från mindre städer, där en fabriksnedläggning drabbar hela bygden och det inte finns några andra jobb att gå vidare till.

Varslade industriarbetare dominerar utställningen eftersom industrin drabbats hårdast av krisen. Mats Aronsson påpekar att det är i industrin uppsägningarna syns tydligast. Inom exempelvis vården är visstidsanställningar och timvikariat satta i system. Där handlar det inte om att bli varslad, man blir bara inte uppringd.

Samtliga museer har tillgång till samma material, men utställningarna får lokal prägel och lokala historier kommer att lyftas fram.

FAKTA/Varsel
Utställningarna visas från mars till och med maj 2010.Utställningarna kommer att visas på: Västerbottens Museum, Stockholms Stadsmuseum, Stockholms Läns Museum, ABF Sveavägen, Arbetets Museum, Norrköpings Stadsmuseum, Virserums Konsthall, Bohusläns Museum, Länsmuseet i Varberg, Landskrona Museum. De kommer även att börja turnera på Folkets Hus och Parker under hösten. Projektet stöds av bland andra LO, ABF, GS, Pappers, Seko och Elektrikerförbundet.

Du kanske också vill läsa…

”Bra Karl-Petter, men ta ett steg till”

”Bra Karl-Petter, men ta ett steg till”

Jag saknar fortfarande en tydlighet från LO:s styrelse om turordningsreglerna i las, skriver Jan-Olov Carlsson, IF Metallklubben på Volvo Lastvagnar Umeå.

14.39 Obbola, Umeå

14.39 Obbola, Umeå

14.39 Obbola, Umeå.

Låg lön skäl att lämna skogen

Låg lön är ett tungt skäl för skogsmaskinförare att lämna sin bransch. Jobbet upplevs också som ensamt. Det visar ett examensarbete vid SLU i Umeå. Det är arbetsmiljön, skogen, som lockar folk att bli skogsmaskinförare. Och att de där kan använda sitt kunnande på ett effektivt och miljövänligt sätt. En annan fördel med jobbet är […]

Tribunal ska lyfta arbetslösa

Den 7 april blir en dag mot arbetslöshet i Västerbotten. Arbetslösa, förtroendevalda, politiker och författare, debattörer och utredare samlas i Umeå för en manifestation mot krisen. Tanken med dagen är att lyfta fram arbetslösa och visa att arbetslösheten inte är deras fel, förklarar Carola Andersson (bilden) på Volvo Lastvagnar som sitter med i den arbetsgrupp […]

Friande domen ”lömskt skriven”

Åklagaren överklagar inte tingsrättens friande dom mot skyddsombudet som åtalades för grov oaktsamhet vid ett bygge. Men fortfarande finns det stark kritik mot domen, eftersom den ändå öppnat möjligheten att göra skyddsombud ansvariga för arbetsmiljön. – Jag ser det inte som en friande dom utan som en fällande, bara det att skyddsombudet inte varit tillräckligt […]

Uppsagd bil­arbetare: Man är en bricka i spelet

Kraft blandas med uppgivenhet i Umeå i dag, där en manifestation sätter ljuset på individerna bakom varselsiffrorna. – Man är ofta bara en bricka i spelet, säger Jan-Olof Sjöström, uppsagd från Volvo Lastvagnar i Umeå. Plötsligt en dag är det någon som saknas på jobbet. Man undrar var hon är. Uppsagd, har slutat. Någon annan […]

Protest mot orättvisor i Umeå

Efter en hel dags samtal och debatt om och med arbetslösa samlades cirka 250 personer på Rådhustorget i Umeå till ett protestmöte. – Vi vill att företagen ska ta sitt ansvar och hitta andra lösningar än uppsägningar, säger Carola Andersson som sitter i IF Metalls klubbstyrelse på Volvo Lastvagnar i Umeå. Volvo Lastvagnar hör till […]

Skyddsombudet frias i rätten

Skyddsombudet som åtalats för arbetsmiljöbrott frias helt av tingsrätten.– Jag känner mig lättad, säger Leif Strandberg. Strandberg ställdes inför rätta i Umeå tillsammans med platschefen på det bygge de jobbade på, ett VA-schakt vid Tegskyrkan i Umeå. När sand och grus plötsligt rasade i schaktet var det Leif Strandberg själv som drabbades. Han begravdes upp […]

Protesterna överlämnade till åklagaren

Åtalet mot ett skyddsombud i Umeå har väckt starka känslor. Närmare 1 200 protester mot åtalet har strömmat in till Dagens Arbete. På måndagen överlämnade chefredaktör Hans Larsson protestskrivelserna till åklagarmyndigheten i Umeå. – Åklagaren har alldeles uppenbart misstolkat lagen när han åtalar ett skyddsombud för en arbetsplatsolycka, säger Hans Larsson. – Det är ju […]

”Vi är inga slit och släng varor”

– Marknadsfundamentalismen har gått in i väggen, från Kina till Kiruna. Det ska vi göra politik av.Det sa en optimistisk Marita Ulvskog på 1 maj i Umeå. Socialdemokraternas förra partisekreterare, Marita Ulvskog, numera partiets huvudkandidat till EU-parlamentet, såg en öppning i dagens kris. En chans att omvärdera den överdrivna tron på en fri och oreglerad […]

Arbetsrätt Striden om las

Nya gymnasielagen

Fast jobb eller utvisning

Fast jobb eller utvisning

De fick en andra chans till ett liv i Sverige. Men villkoren var hårda. Dagens Arbete har följt killarna som bokstavligen slåss för sin överlevnad på den svenska arbetsmarknaden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Här är tio avtal inom IF Metalls avtalsområden som är färdiga. Dagens Arbete visar vad det innebär i procent och kronor.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det bli så här – igen?, frågar sig Dagens Arbetes Anna Julius.

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Avtalet landade ok utifrån omständigheterna. Det säger tre industriarbetare Dagens Arbete pratat med.

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

”Jag vill ge en saftig känga till dem som satte märket”, säger Claes Nöid på Fiskeby Board.

Inga extra pengar till Pappers

Inga extra pengar till Pappers

Pappers var nära att gå ut i konflikt, men gav till slut upp kampen om högre löneökningar.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Pappers förhandlar fortfarande

Pappers förhandlar fortfarande

Är det klart vilka nya löner som gäller nu inom industrin? Nej, Pappers förhandlar fortfarande. Avtalsrörelsen är ännu inte över. Ett dygn efter att det normerande Industriavtalet skrevs under saknas det fortfarande ett avtal för massa- och pappersindustrin. Igår förhandlade Pappers avtalsdelegation med Industriarbetsgivarna till långt in på kvällen, dock utan resultat. Förhandlingarna ajournerades och […]