Industriarbetarnas tidning

De kan få DA:s arbetsmiljöpris

22 mars, 2010

Tre företag har gått till final i Dagens Arbetes tävling Årets industriföretag. Priset delas ut till företag som utmärker sig för ett bra arbetsmiljöarbete.

Finalisterna år 2010 är:
New Bolidens gruva i Kristineberg i Lycksele kommun Förpackningsföretaget Smurfit Kappa i Eslöv Tomoku Hus i Insjön, strax söder om Leksand, som tillverkar trähuskomponenter, fönster och fönsterdörrar.
De tre finalisterna har valts ut i samråd med arbetsmiljöombudsmännen i Dagens Arbetes ägarförbund: IF Metall, Pappers och fackförbundet GS. Företagen kommer att presenteras närmare med arbetsplatsreportage i Dagens Arbetes juninummer.

Under hösten kommer en jury under ledning av Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg att utse vinnaren. Förstapriset är ett friskvårdsarrangemang.

– Syftet med tävlingen är att lyfta fram goda exempel på arbetsmiljöarbete, säger Dagens Arbetes chefredaktör Hans Larsson.

Även om det handlar om olika branscher finns några gemensamma drag som brukar finnas hos företag med god arbetsmiljö:

– Företagsledningen måste ha en klar och tydlig ambition att ha så god arbetsmiljö som möjligt. Arbetsmiljöarbetet måste vara metodiskt och integrerat i utvecklingen av hela företaget; det kan inte ligga vid sidan av. Ett gott samarbete mellan fack och företagsledning är också kännetecknande.

Tävlingen anordnas för tredje året av Dagens Arbete i samarbete med Folksam och Swedbank. Tidigare vinnare är SSAB Tunnplåt i Luleå och Stora Enso Fors AB från Fors utanför Avesta.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.