Industriarbetarnas tidning

IF Metall hoppas på medlarna

22 mars, 2010

Skrivet av

Inget konfliktvarsel från IF Metall. Förbundet hoppas i stället på att lösningen finns hos de opartiska ordförandena.

– Det finns ett spår som vi ännu inte kan avfärda, säger Stefan Löfven, IF Metalls förbundsordförande.

– Vi vill pröva det först.

I förra veckan fick IF Metall och de andra facken inom industrin signaler från medlarna, de opartiska ordförandena att det gick att komma fram på bred front. Bland annat inom Stål och metall, Gruv och några andra avtalsområden.

Även tjänstemannafacken var, enligt Löfven, med på noterna.

Tolv timmar senare hoppade Unionen och Sveriges Ingenjörer av och gick själva in i slutförhandlingar med Teknikföretagen.

– Vilket var illa. Mycket irriterande, säger Stefan Löfven.

Men det hindrar inte att spåret fortfarande lever.

– Vi kan som sagt inte avfärda det. Inte så länge det finns intresse från våra kollegor bland LO-förbunden inom industrin och våra respektive motparter.

När kan de opartiska ordförandena presentera ett sånt bud?

– Det vet vi inte, kanske om några dagar.

Ingår bemanningsfrågan i det här spåret?– Ja, den finns med. Men i själva sakfrågan för vi diskussioner med våra motparter.

Inte bara Teknikföretagen alltså?

– Nej, utan flera. Tanken är att vi ska komma fram till en gemensam lösning som sedan skulle kunna lyftas in i en hemställan från de opartiska ordförandena.

Hur har diskussionerna gått?

– De har varit konstruktiva, måste jag säga. Därmed inte sagt att något är klart. Men det går framåt.

Först varslar Livs om konflikt och nu GS och Pappers. Plogar de för er?

– Nej, jag ser det inte på det viset. De har valt att varsla om konflikt utifrån att de, vad jag förstått, tappat tålamodet. Alla förbund fattar sina egna beslut.

Du ser inte tjänstemännens avtal som normerande för resten av avtalen. Varför?

– Ett märke, en normering, sätts när ett avtal har acceptans av flera kategorier, både tjänstemän och arbetare. En avtalslösning måste omfatta fler än bara en grupp.

Men brukar det inte heta att det är det första avtalet inom den konkurrensutsatta industrin som blir riktmärket? Varför gäller inte det nu?

– Att vara först innebär inte per automatik att man blir riktmärke. Flera kategorier måste vara med, vilket varit vår styrka under hela tiden industriavtalet funnits.

Nog har väl enskilda förbund tidigare kunnat göra upp först och därmed satt märket?

– Det viktiga har varit att vi har väntat in varandra. Vi har gått i mål samtidigt och skrivit på våra respektive avtal vid ett och samma tillfälle. Det har varit mycket viktigt.

Hur pass skadad är sammanhållningen nu för Facken inom industrin?– Den är svår att gradera. Men det som hänt är absolut inte bra. Och det är klart att arbetsgivarna har haft ett syfte med sitt agerande att försöka splittra den fackliga fronten.

Kommer IF Metall närmare en konflikt för varje dag som går?– Vi har beredskapen. Men just nu vill vi avvakta vad de opartiska ordförandena kan komma med. Ännu tyder inget på att vi behöver avfärda det spår vi fick kännedom om förra veckan.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.