Industriarbetarnas tidning

Ja till tre av fyra undantag

30 mars, 2010

Skrivet av ANDERS ELGHORN

På tre av fyra företag godkände facket de undantag från turordningen som arbetsgivaren ville göra. Det kan man utläsa av Dagens Arbetes undersökning om Las.

DA frågade 100 personalansvariga på företag med minst 10 anställda, som sagt upp personal, om de gjorde undantag från turordningsreglerna i Las.

De allra flesta hade inga problem att komma överens med facket om att undanta anställda som arbetsgivaren absolut ville ha kvar.

Trots det vill 73 procent av de tillfrågade arbetsgivarna ändra Las för att garantera att kompetensen säkerställs på företaget.

Svenskt Näringsliv vill inte ta bort lagen om anställningsskydd. De vill ”bara” komma överens med facken om att byta ut ”tillräckliga kvalifikationer” mot ”bästa kompetens”.
Lagens krav på tillräckliga kvalifikationer är för lågt ställda.

– En till synes liten förändring som får stora konsekvenser, anser LO:s avtalssekreterare Per Bardh.

– Företagen måste få en chans att köra verksamheten med största möjliga effektivitet. Därför bör kompetens och skicklighet få större genomslag när turordningslistorna fastställs, säger Svenskt Näringslivs vice vd Christer Ågren.

– Det blir arbetsgivarens uppfattning om kompetens som avgör, och det är orimligt, säger Bardh.

Läs hela granskningen av debatten om Las och hur det fungerar – i verkligheten.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.