Industriarbetarnas tidning

Minimivillkor räcker för utländska arbetare

25 mars, 2010

Skrivet av

Riksdagen röstade ja till Lavallagen i går. Det innebär att fackets möjligheter att vidta stridsåtgärder mot utländska företag begränsas.

I går röstade riksdagen igenom Lavallagen som börjar gälla 15 april. Den borgerliga majoriteten stödde förslaget. Oppositionen var emot. Röstsiffrorna blev 140 mot 135.

Svenska fackförbunds möjlighet att vidta stridsåtgärder vid utstationering begränsas. Med utstationering menas att utländska företag som inte är etablerade i Sverige utför verksamhet med egna anställda.

Den nya lagen innebär att facken inte får vidta stridsåtgärder om arbetsgivaren kan visa upp villkor som lever upp till minimivillkoren i ett svenskt centralt avtal.

Den utländska arbetsgivaren behöver bara visa upp ett anställningsavtal som belägg för att villkoren uppfylls, något som väckt kritik från svenska fackförbund.

– Nu när riksdagen har röstat igenom den borgerliga Lavallagen återstår bara att skriva om lagen, vilket socialdemokraterna har lovat att göra om de vinner valet i höst. Därmed blir Lavalfrågan en valfråga i riksdagsvalet, säger Hans Tilly, Byggnads förbundsordförande i ett pressmeddelande.

Bakgrunden till Lavallagen är Lavaldomen i EG-domstolen. Domstolen ansåg att de stridsåtgärder som användes av Byggnads vid det lettiska företaget Lavals skolbygge i Vaxholm 2004 stred mot EG-fördraget.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.