Industriarbetarnas tidning

De hotar att förstöra fabriken

8 april, 2010

Skrivet av ANNA TRENNING-HIMMELSBACH

Uppsagda bilarbetare i Frankrike hotar att förstöra sin fabrik.

– Ett nödrop, säger en av dem.

– I ett helt år har vi har gått till jobbet som vanligt, fördriver tiden, pratar och spelar kort. Och får inga besked från arbetsgivaren. Så klart att man känner sig övergiven, säger Gérard Declair.

Han är tekniker hos Sodimatex i Crépy-en-Valois, sex mil norr om Paris.

I april förra året fick han och ett hundratal kollegor besked om att fabriken, där de tillverkar bilmattor, ska läggas ner.

– Två månaders uppsägning och två månaders avgångsvederlag var budet, berättar han.

Under hela året har de anställda demonstrerat och processat i domstol för att få tillstånd förhandlingar för bättre villkor, samtidigt som nästan hela produktionen har legat nere.

I påskveckan förändrades situationen dramatiskt.

Ett femtiotal arbetare belägrade området. De riggade upp hemmagjorda bomber i form av gasbehållare och hotade att tutta eld på en cistern, som i sin tur riskerade att spränga hela fabriken i luften.

Det tog skruv. Företagsledningen gick med på att förhandla den här veckan, och arbetarna drog tillfälligt tillbaka hotet. Men de har ställt ett ultimatum. Om de inte får igenom sina krav senast på fredag lovar de att krossa maskinparken. De anser att de ska ha ordentliga omskolningsbidrag och två årslöner, vilket kollegor på andra fabriker har fått.

– Man måste se hotet som ett nödrop. Ärligt talat vet jag inte om någon verkligen är beredd att förstöra fabriken. Fast några av kollegorna är väldigt upptrissade. Själv anser jag ju att det är bäst att förhandla fram en lösning. Men tyvärr måste man ofta skrika högt här i Frankrike för att få igenom sina krav, säger Gérard Declair.

Han hävdar att Sodimatex ägare, den franska koncernen Trèves, har skött sig ovanligt dåligt.

Trèves var i början av 2009 först i Frankrike med att få stöd ur en fond, som har skapats för att hjälpa bilindustrins underleverantörer över krisen. Trots detta meddelade ledningen strax efteråt att två av Sodimatex fabriker läggs ner. Gérard Declair tror att arbetsgivarna använder krisen som en förevändning för att kunna utlokalisera.

– Oavsett vilket vill vi kunna lämna våra jobb med högt huvud.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen