Industriarbetarnas tidning

Ingen a-kassa efter Norge-jobb

19 april, 2010

Skrivet av KATARINA SJÖSTEDT

Jobb i Norge kan innebära ett uppsving för inkomsten – men blir du arbetslös kan det vara förödande. Thomas Hammarström har varit utan a-kassa i fyra månader, hittills.

Det är blanketten E301 som ställer till det. Den måste utfärdas från norska arbetsförmedlingen, NAV, för att a-kassan ska föras över till Sverige. En procedur som kan ta åtskilliga månader, under 2009 gick flera personer utan inkomst i upp till fem månader på grund av långa handläggningstider.

Thomas Hammarström (bilden) från Bengtsfors började pendla de sex milen till norska Halden förra sommaren. Han gick då som timanställd undersköterska men hade blivit lovad att få gå över till en fast tjänst när hösten kom. I samband med övergången fick han körkortet felaktigt indraget – vilket var ett krav för tjänsten. När han fått tillbaka körkortet efter överklagan hos länsstyrelsen var det för sent.

– De gav tjänsten till någon annan och jag fortsatte att gå kvar på vikariat, berättar han.

Men i januari tog vikariaten på sjukhuset slut. Han skickade direkt in alla nödvändiga uppgifter till NAV. Sedan dess har han ringt med jämna mellanrum för att försöka få ett besked. Senaste budet var den 10 maj. Därefter väntar en månads handläggning hos svenska a-kassan.

– Det skulle innebära att jag får besked i mitten på juni – ett halvår senare, konstaterar han.

Thomas Hammarström har tidigare jobbat på olika industrier i Sverige och är medlem i IF Metall. Han har varit i kontakt med avdelningen Norra Älvsborg under våren. Där är det långt ifrån första gången de stöter på någon med samma problem – men varje gång facket kontaktar NAV får de bara svaret att de har en hög arbetsbelastning.

På NAV håller man med om att det är ett problem, som framförallt har uppstått efter att finanskrisen kom.

– Den har gjort att antalet ärenden som ska behandlats ökat betydligt, säger Thore Hansen, direktör för NAV Internasjonalt.

Försöker ni göra något åt det?

– Vi har lagt mer resurser på att arbeta med E-301 och vi arbetar kontinuerligt för att följa upp situationen.

Läs mer om hur det är att jobba i våra grannländer, och läs våra tips.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.