Industriarbetarnas tidning

Tryckeri i Helsingborg brann ner

19 april, 2010

Skrivet av KATARINA SJÖSTEDT

JMS Tryckeri i Helsingborg ligger i ruiner sedan en tryckpress fattat eld på lördagsmorgonen. De femtio anställda tryckarna får nu flyttas runt till andra anläggningar. Men inga arbeten är i fara.

Branden bröt ut precis efter ett skiftbyte tidigt på lördagsmorgonen. Tre tryckare fanns i byggnaden när en motor i en tryckpress bröt ihop. Alla hann ut i säkerhet innan elden spred sig och fick ett explosionsartat förlopp på grund av de flera tusen liter brandfarlig vätska som fanns i byggnaden.

– Hela lokalen var bara en stor sothög. Och där stod jag för några timmar sedan. Det känns vemodigt, berättade en av tryckarna som jobbade när elden bröt ut, Mikael Nagel, för Helsingborgs Dagblad.

Under måndagen har vd:n Stefan Mannfalk samlat de anställda i Helsingborg för att informera om läget. Några uppsägningar ska det inte bli tal om. Tryckarna ska istället flyttas till JMS andra anläggningar, i Allershuset i Helsinborg och i Vellinge.

– De ska blandas med de andra anställda, det kommer inte bli så att de härifrån får ta helgerna till exempel, säger Lars Lundberg, projektledare på JMS.

Produktionen hoppas de också kunna lösa genom att flytta ut jobben till de andra anläggningarna. Dagens Arbete är en av JMS kunder, men tryckningen av majnumret ska enligt Lars Lundberg vara utom fara. Produktionen hade flyttats till Allershuset redan innan branden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.