Industriarbetarnas tidning

Arbetsgivarna: Avtalet hindrar tillväxten av företag

21 maj, 2010

Skrivet av

GS strejkvarsel får kritik av arbetsgivarorganisationen SLA. Förbudet att anlita enmansföretag motverkar tillväxten av företag i glesbygden, anser arbetsgivarna.

Fackförbundet GS oro för att skogs- och planteringsföretag ska säga upp personal för att anlita enskilda företagare med f-skattsedel är överdriven. Det tycker Skogs- och lantarbetsgivareförbundets (SLA) vd Katarina Novák.

– Självklart blir det inte så. Om vi gör den här förändringen betyder inte det att alla kommer säga upp sina anställda.

Katarina Novák säger att de är beredda att göra utredningar och uppföljningar för att kontrollera vilka konsekvenser en förändring av paragraf 3 (arbetstagardefinitionen) i skogsavtalet kan få.

– Ser vi att det blir problem då så försöker vi rätta till det.

Anledningen till att SLA vill lätta upp paragrafen är att den ställer till problem för ensamföretagare som hindras att ta uppdrag eftersom avtalet säger att de ska anställas.

– Det kan vara lantbrukare, skogsägare eller renägare som skulle kunna dryga ut sin vanliga verksamhet med uppdrag i skogen. Men det får de alltså inte.

Kan de inte bli anställda och utföra samma uppdrag ändå?

– Det är klart att de inte vill ta en anställning när de har ett företag.

Paragrafen förhindrar tillväxten av företag i glesbygd, menar SLA. För att få uppdrag och bygga upp en kundkrets måste företagaren nämligen först anställa personal.

Paragrafen tvingar i dag enmansföretagare att acceptera att vara anställda, istället för att starta företag som i förlängningen själva kan anställa, menar SLA.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.