Industriarbetarnas tidning

Jennie såg sin chans att gå vidare

7 maj, 2010

Skrivet av KATARINA SJÖSTEDT

Jennie Lindqvist vill förverkliga en dröm. Hon är en av över två hundra anställda som tackat ja till avgångspaketet på Astra Zeneca.

– Man måste ha en plan!

Det är Jennie Lindqvists bästa råd till den som står inför valet; att lämna tryggheten eller inte. Hon var själv kluven inför beslutet. Sedan hon fyllde 20 år har hon sluppit all den otrygghet som många jämnåriga går omkring i. Hon har åkt till jobbet och fått sin lön, i tio år.

– Astra är ett väldigt tryggt företag att vara anställd på, säger hon.

Samtidigt såg hon sin chans, hon kunde inte föreställa sig ett bättre tillfälle att gå vidare och utvecklas. Och hon var inte ensam, strax över trehundra sökte paketet och 245 beviljades.

När Jennie väl fick det hade hon inte en tanke på att ta lite ledigt, trots att hon i princip hade två års försörjning fixad.

– Jag har hela tiden intalat mig att det är en tuff arbetsmarknad och var rädd att bli utan jobb, säger hon.

I stället började hon göra upp planer för att förverkliga en gammal dröm; att starta eget företag inom kosmetisk pigmentering. En typ av tatuering som görs för att fylla i exempelvis ögonbryn eller sudda ut ärr.

Samtidigt sökte hon jobb på olika håll. Av en slump fick hon anställning som ombud hos Folksam. Nu ska hon koncentrera sig på det, intresset för försäkringar har hon från Astra där hon jobbade fackligt i ett år, bland annat som försäkringsrådgivare. Men så fort tillräckligt med pengar finns vill hon gå den efterlängtade kursen i kosmetisk pigmentering. Då är hon redo att ge upp privatlivet ett tag och kombinera kursen med jobbet.

– Det kan det vara värt, för karriärens skull, säger hon.

Det var sensommaren förra året som beskedet om avgångspaketet kom. Verksamheten skulle effektiviseras enligt line-produktion, en metod som går ut på att undvika spilltid genom att jobba mer sammanhängande vid linorna.

– Det känns som att det kom i rätt tid, innan avgångspaketet var det lite tryckt stämning på Astra, säger Jennie.

Hon upplevde att många var less på sina jobb och behövde komma vidare. När beslutet om vilka som skulle få paketet kom i oktober spred sig en framåtanda bland arbetarna i produktionen. Framtidsplaner började diskuteras. Någon skulle utbilda sig till säljare, en annan skriva sitt examensarbete.

– Samtidigt tyckte ju de som skulle vara kvar att det var tråkigt att förlora så många arbetskamrater, säger Jennie.

De flesta har jobbat ihop i många år nu, Astra har i princip haft anställningsstopp sedan 2003. Redan för tre år sedan erbjöds ett avgångspaket som drygt fyra hundra antog. När alla från den här omgången successivt fått gå kommer man fortsätta att erbjuda pensionspaket för anställda som blir 60 år.

Astra Zenecas avgångspaket
Sex månader arbetsbefriad anställning.Fortsatt månadslön beroende på hur lång anställningen varit, maximalt nio månadslöner för de som varit anställd åtta år eller längre.100 000 kronor i avgångsvederlag.Hjälp från Startkraft, ett företag specialiserat på jobbcoachning, under cirka två år.
Ett annat exempel: Ericsson i Gävle
12 månaders arbetsbefriad anställning där man går ett program hos Startkraft som är ett företag specialiserat på jobbcoachning.Hittar man ett nytt jobb avbryts anställningen på Ericsson Supply Sight och resterande månadslöner betalas ut som avgångsvederlag.Man kan också välja att inte ta del av Startkrafts hjälp och få ut alla månadslönerna som ett avgångsvederlag.De som är över 58 år kan välja avgångspension på 65 eller 70 procent av lönen, beroende på ålder.
Läs också: Fem saker du bör tänka på innan du tar ett avgångspaket

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Så gick det till när Samhall satte vinsten före människorna

Under våren granskade Dagens Arbete bristerna i arbetsmiljön på Samhall. Men hur blev det som det blev? För tio år sedan skedde något avgörande. För Kenneth Harnesk, då första linjens chef, gick det inte längre att vara kvar.

Samhalls vd: Kritiken mot oss är allvarlig

Sara Revell Ford svarar på kritiken mot Samhall och ger sin syn på det som kommit fram i Dagens Arbetes granskning.

”Det fanns de som inte ville leva”

Två år efter Richard Fredrikssons första begäran om ingripande agerar Arbetsmiljöverket. Samhall får bakläxa.

Riksdagen vill ha en oberoende utredning av Samhall

Samhall måste utredas, av någon utifrån. Det anser en samlad opposition som via riksdagen uppmanar regeringen att tillsätta en extern utredning.

Ministrarna: Våra bolag ska vara föredömen

De ansvariga ministrarna är djupt bekymrade över att unga med funktionsnedsättningar inte platsar på Samhall. Regeringen har nu gett ett tydligt besked om vilka grupper som ska slussas till företaget.

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

Magnus hade det så stressigt på jobbet att han inte orkade längre. Då blev sambon Catharina svårt sjuk i Covid. Nu kämpar de för att komma vidare.

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

Anställda på Samhall vittnar om att fackförbunden gör för lite för att hjälpa dem. Som en röd tråd i berättelserna från Samhallgolvet kommer facket in, fackets svek, skriver DA:s Elinor Torp.