Industriarbetarnas tidning

Nära överenskommelse om grafiska avtal

26 maj, 2010

Skrivet av

När ska lönerna höjas? Det är i stort sett det enda som parterna inte är överens om när det gäller de grafiska avtalen.

På söndag och måndag fortsätter förhandlingarna mellan fackförbundet GS och Grafiska företagens förbund (GFF). Då hoppas parterna nå fram till nya civil- och förpackningsavtal. Men GS och Almegas förhandlingar om tidningsavtalet fortsätter först efter midsommar.

– Vi konstaterar att vi inte kommer ända fram i dag (läs tisdag) och vi hade inga fler datum inbokade, säger GS avtalssekreterare Tommy Andersson.

Det finns inga ideologiska frågor kvar att lösa. GS krav på en bemanningslösning kommer att tillgodoses och arbetsgivarnas har släppt frågan om lokala avsteg från lönenivåerna i kollektivavtalet. I stort sett är det bara en fråga där det finns en intressemotsättning, säger Tommy Andersson.

– Arbetsgivarna vill skjuta fram lönerevisionen två månader.

GFF vill dessutom se sänkningar av natt- och ob-tlläggen, uppger Tommy Andersson, men han tror att parterna ska nå fram snart.

– Det här löser sig nog utan att vi behöver ta i med hårdhandskarna.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.