Industriarbetarnas tidning

Nej till medlarnas bud om nytt tvättavtal

21 maj, 2010

Skrivet av KJELL JOHANSSON

– För lågt och inget om visstidsanställningarna, säger Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare i IF Metall. Därför säger IF Metall nej till opos hemställan om nytt avtal för tvätterianställda.

I går kväll lämnade opo, den opartiske ordföranden, ett bud till parterna om nytt avtal för anställda i tvätterier. I dag klockan 11 svarade IF Metalls förhandlingsdelegation nej.

– I kronor och ören låg budet lägre än andra förbund. Det var inte möjligt att ta, konstaterar avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

IF Metalls avtalssekreterare hänvisar till att de tvätterianställda tillhör de verkligt lågavlönade. Nu skulle de få knappt 720 kronor på två år, anställda som i snitt tjänar 20 253 kronor i månaden.

Till det kom att Opo inte hade något om visstidsanställningarna.

– På tvättarna har det utvecklats ett daglönarsystem med mycket korta anställningsformer. Det är lite som i hamnarna på 1930-talet. Och det håller inte i ett modernt arbetsliv.

Lönen och visstidsanställningarna gjorde det omöjligt för IF Metalls förhandlingsdelegation att tacka ja till hemställan.

Tisdag nästa vecka återkommer IF Metalls förhandlingsdelegation. Förhandlingarna återupptas när det gamla avtalet då löpt ut.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.