Industriarbetarnas tidning

Nolltolerans mot dödsolyckor – så vill LO vässa arbetsmiljöarbetet

19 maj, 2010

Nolltolerans för dödsolyckor i arbetet. Satsning på kollektivavtal om arbetsmiljön. Större uppmärksamhet på arbetsorganisation och bemanning. Så sammanfattade LO:s vice ordförande Ulla Lindqvist vad som är särskilt nytt i LO:s nya arbetsmiljöstrategi.

Strategin presenterades på onsdagen vid arbetsmiljömässan på Elmia då LO anordnade ”Träffpunkt skyddsombud.”

Mötet inleddes med en tyst minut för hedra de som skadas i arbetslivet, med särskild hänvisning till de tre arbetare som omkommit i arbetsolyckor dagen innan.

Ulla Lindqvist motiverade det nya programmet med att arbetsmiljöpolitiken behövde vässas, bland annat för att ta större plats i samhällsdebatten. Hon tyckte att det var märkligt tyst om arbetsmiljöfrågorna, trots att det blivit större skillnader inte bara i lön utan också hälsa de tio senaste åren.

Så har exempelvis andelen kvinnliga arbetare i åldern 45-64 år med svåra besvär ökat från 25 till 34 procent mellan 1988 och 2006. Det finns ingen
motsvarande ökning i någon annan grupp.

Mellan 1986 och 2003 ökade livslängden för kvinnor med eftergymnasial utbildning med tre år medan motsvarande ökning för kvinnor utan gymnasieutbildning var 0,7 år.

Fler exempel ges i programmet, där fem områden prioriteras särskilt:
Kollektivavtal – där vill LO bland annat att arbetsmarknadens parter ska lösa frågan om bättre företagshälsovård. Vikten av lokala arbetsmiljöavtal understryks särskilt.Skyddsombuden – de behöver strärkas i sitt uppdrag, anser LO.Arbetsmiljöutbildning – tid och pengar måste avsättas så att såväl skyddsombud som chefer får bra utbildning.Arbetsorganisation – arbetsmängd, arbetsinnehåll, ensamarbete, ansvar/befogenheter och egen utveckling är områden där LO vill ha samarbete
med arbetsgivarna.Hot och våld – ett problem som ökar, exempelvis inom privat service.Arbetslivsforskning – trots att Sverige fortfarande har framstående forskare är forskningen numera splittrad och på tillbakagång.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.