Industriarbetarnas tidning

Nya civil- och förpackningsavtal

31 maj, 2010

Skrivet av

Bara timmar innan förpacknings- och civilavtalen gick ut på måndagen kom GS och arbetsgivaren GFF överens om ett nytt avtal.

Avtalet löper på 20 månader och ger 2,9 procent i löneökningar. Det är i linje med övriga avtal inom industrin. Avtalen är dock två månader kortare, för att komma i takt med de andra avtalen.

Den 1 augusti i år höjs lönerna med i snitt 0,9 procent, ett år senare med ytterligare 2,0 procent. Höjningen räknas om till ett krontal baserat på snittlönen.

– Det gör att avtalet har en direkt låglöneprofil, säger GS avtalssekreterare Tommy Andersson.

Hälften av löneökningen är ett generellt påslag, andra hälften är en pott som fördelas på arbetsplatserna. Kommer arbetsgivare och fack inte överens i förhandlingarna om potten finns en stupstocksregel som gör att 70 procent av höjningen blir ett generellt påslag. För företag med hängavtal blir 100 procent ett generellt påslag.

I avtalet höjs också minimilönen för personer över 18 år som har branschvana eller adekvat yrkesutbildning. När det gäller inhyrning av personal tillämpar man den så kallade GS-modellen, som finns i GS övriga avtal.

Är ni nöjda?

– Nöjda och nöjda. Vi var påverkade av de avtal som redan hade tecknats. Vi hade velat ha revisionsdatumet två månader tidigare, och vi nådde inte dit, säger Tommy Andersson.

Frågan om första lönehöjningen skulle ske den 1 juni eller den 1 augusti har varit en av stötestenarna i förhandlingarna. En annan har varit ob-tilläggen. De fortsätter nu att räknas upp med lönen, något GFF velat ändra på.

Facket och arbetsgivarna bestämde också att tillsätta en arbetsgrupp som ska se över de båda avtalen från pärm till pärm.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.