Industriarbetarnas tidning

Pappers ordförande svarar på kritiken

4 maj, 2010

Skrivet av ANDERS ELGHORN

Beröm har spritts över Pappers förhandlare för det avtal förbundet slöt med Skogsindustrierna.
Kritiken, särskilt den hårdaste, kommer ofta från anonyma webbskribenter. Där saknas inga tillmälen. Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg bemöter en del här.

Artiklarna på Dagens Arbetes webb om Pappers strejk har lästs av tusentals och kommenterats av hundratals.

Många är positiva, andra är förstående för att situationen var knepig och ytterligare en tredje part har öst kritik mot Pappers förhandlarteam, med ordförande Jan-Henrik Sandberg i spetsen.

620 kr före skatt och man är nöjd, skriver, skriver signaturen ”bruksaren” syrligt. Av regeringen har jag fått 1 800 kr efter skatt.

Och pseudonymen ”mille” hänger på:

Himla tur att vi har Reinfeldt, som ger oss rejäla lyft utan strejker.

– Man blandar ihop skattepolitik med löner, det tycker jag inte man ska göra, kommenterar Jan-Henrik Sandberg. Skattesänkningarna har ju tagits någonstans ifrån. Det är inskränkt, kan jag tycka, att tro att man har fått 1 800 av regeringen. Man har fått dem av pensionärer och andra som har fått släppa till.

– Det har gett dyrare a-kassa, till exempel. Räkna av den kostnaden från de 1 800. Om du blir sjuk, eller mister jobbet, eller om fabriken läggs ner, så får du ingen glädje av jobbavdraget.

Ett annat ”tips” till Pappers kommer från ”Eddie Meduza”, som inte ska förväxlas med ”raggarrock-kungen” som dog för åtta år sedan:

En enkel lönehöjning hade ju varit att sänka medlemsavgiften, på så vis hade dom kunnat ta utgångsbudet på 3,2 och sluppit strejk osv…

– Det är inte så det går till, säger Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg. Lönen har vi ju från arbetsgivarna. Konfliktpengarna har vi fonderade i konfliktfonden. Någon gång, även om det är sällan, ska de användas till konfliktersättning.

– Pappers har en enkel och billig organisation. Vi har bland de lägsta fackavgifterna. Det mesta går tillbaka till medlemmarna.

Pappers förhandlare kan väl inte ha så värst mycket att tänka med, antyder signaturen ”förar’n”. Det låter ju väldigt fint med att understryka att man gör en låglönesatsning men lik förbannat görs det generella påslaget upp i procent. Skulle det funnits någon vilja och trovärdighet att göra något för de lågavlönade bruken borde de ju givetvis förhandlat i kronor och ören.

– Det där är en missuppfattning. Vårat avtal är ju i kronor och ören, påpekar Sandberg och pekar på en missuppfattning till, från ”En besviken medlem”:

Dom lovade Guld Och Gröna skogar, sen blev det samma löneökning som Metall fick – en lyxstrejk eller ???

– Det stämmer inte, hävdar Jan-Henrik Sandberg. Dels fick vi ju lite större löneökningar, dels har vi en tydlig låglönesatsning, löneökningarna kommer tidigare, pensionsavräkningsvillkoren är i regel bättre och vi har antagligen de bästa reglerna för inhyrd personal.

Ingen är vinnare i denna konflikt! framhåller signaturen ”Besviken” och tillägger:
Bemanningsföretag blir aldrig aktuellt så länge ALLA i personalen gör ett bra jobb.

Jan-Henrik Sandberg:
– Det är många som har drabbats av arbetslöshet i samband med inhyrning även om de skött sitt jobb. Fullt dugliga, hårt arbetande människor ser sina jobb ersättas av bemanningsföretag. Än så länge är inte problemen så stora i vår bransch, men nu har vi skapat ett regelverk som ska ge hårdare tryck på företagen att återanställa istället för att hyra in.

Signaturen ”21.302 kr efter 35 år” är inte nöjd med sin lön:
Kärringen jobbar som sjuksköterska och har långt bättre månadslön än jag som jobbat 35 år i massaindustrin. Det måste vara industrin som är löneledande i månadslön. Nu är erfarenhet och kunskap inte värt ett ruttet lingon.

– De allra flesta inom Pappers ligger över LO-snittet, svarar Pappersordföranden, som har en fru som är sjuksköterska. För att bli det krävs högskoleutbildning, säger han. Jag tror nog att en sjuksköterska har ett väl så krävande arbete som en pappersindustriarbetare, det tycker jag man kan erkänna, även om jag företräder pappersindustriarbetarna.

”Gunnar” skulle vilja att facket styrs av riktiga arbetare i framtiden:
– Jag tror att beslut, åtgärder och uttalanden kommer att bli mer verklighetsförankrade då, skriver han på Dagens Arbetes webb.

– Det där är en återkommande klyscha, svarar Pappers ordförande. Alla som jobbar här har jobbat i fabrik. Jag jobbade på Korsnäs tills jag började här. Så dåligt minne har inte folk i allmänhet att de tappar känslan för fabriken. Det har inte jag gjort i alla fall.

Han kan dessutom glädja sig åt att flera av kommentarerna som följt Dagens Arbetes strejknyheter har varit av ett helt annat slag:

Fy fan va bra ni gjort, grabbar, uppmuntrar ”Pappersarbetaren”

Bra jobbat! Fyller ”Andreas” på. Ett avtal som ger oss anställda bättre trygghet mot möjligheten att bli ersatt av någon person från nåt bemanningsföretag.

– Det är ingen risk jag blir nedstämd, så här mycket beröm har jag aldrig fått. Ibland tycker jag de tar i överkant. Visserligen är jag också nöjd med vår insats, att vi tog i lagom hårt. Ett bättre utfall hade vi kanske kunnat få om fler fackförbund hade hållit ihop, men man ska inte gråta över spilld mjölk. Vi fick ett bättre avtal än de flesta. Så nog känner jag mig tillfreds.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.