Industriarbetarnas tidning

Regeringen varnar för höjda skatter och inflation

3 maj, 2010

Skrivet av

Ökad inflation och produktion som drivs ur landet. Eller en rättvis politik för jobb och ökad trygghet. Reaktionerna på oppositionens budgetmotion var ganska förutsägbara.

Som väntat fick oppositionens budgetmotion ris från regering och Svenskt Näringsliv och ros från LO.

Statsminister Fredrik Reinfeldt varnar för att skattehöjningarna i oppositionens budgetmotion kommer att vältras över på vanligt folk.

– Höjda skatter försvinner inte. När åkarna får en dyrare transport tar han ut det på sina kunder, sade han på en presskonferens i dag, måndag.

Enligt finansminister Anders Borg kommer de höjda skatterna på bensin, transporter och fastigheter samt höjda arbetsgivaravgifter för unga och slopat rut-avdrag att leda till ökad inflation med mellan 0,5 och 1 procent.

– En procents inflation minskar köpkraften med 15 miljarder. Det är en riskfylld strategi, säger han.

Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström skriver i en kommentar på sin hemsida att höjda skatter inte skapar nya jobb.

– Inte heller miljön blir vinnare av att produktion drivs ut ur landet och flyttar till andra länder med lägre energibeskattning.

Sänkta arbetsgivaravgifter går inte heller hem, eftersom de mer än väl äts upp av höjda arbetsgivaravgifter för ungdomar, skriver Urban Bäckström.

LO däremot välkomnar oppositionens budgetmotion som, de skriver på sin hemsida, visar att det går att kombinera en politik för fler jobb med en politik för ökad trygghet för den som blivit arbetslös eller sjuk.

LO:s ordförande Wanja Lundby Wedin skriver i ett pressmeddelande att oppositionens politik är ett viktigt första steg mot en rättvis beskattning.

– LO ser mycket positivt på de rödgrönas förslag om satsningar på utbildning samt kompetenshöjande insatser och praktik för arbetslösa. LO har under lång tid efterlyst åtgärder som kan rusta arbetskraften så att den som drabbats av arbetslöshet verkligen kan ta jobben när konjunkturen vänder.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.