Industriarbetarnas tidning

Samhall bröt löfte om jobb

3 maj, 2010

Skrivet av

Han blev lovad jobb på Samhall. Men chefen ändrade sig. Nu har Rocky tvingats sälja bilen för att klara ekonomin.
– De talade med kluven tunga, säger han.

Rocky Zackariasson hade tidigare en sexmånadersanställning på Samhall i Ramsele. När finanskrisen slog 2008 till fick han sluta. Men arbetsledningen meddelade att man var mycket nöjd med hans insatser som svetsare. Så fort det fanns möjlighet skulle han anställas igen.

– En chef ringde i februari i år och erbjöd mig ett jobb. Jag tackade ja, säger Rocky Zackariasson.

Enligt överenskommelsen skulle arbetet inledas med en sexmånadersanställning som skulle övergå till fast jobb om allt fungerade. Tiden gick och Samhall hörde inte av sig. När Rocky Zackariasson pratade med samma chef några veckor senare hade han ändrat sig. Jobberbjudandet gällde inte längre. Enligt Samhall var Rocky Zackariasson kallad på en anställningsintervju, det handlade inte om jobberbjudande.

– Det har varit en massa konflikter på Samhall i Ramsele. Bland annat arbetsledare som missköt sig, säger Rocky Zackariasson.

Vid ett tillfälle under sin första anställning blev han anklagad för att vara lat på jobbet.

– Jag hade hoppat över matrasten för att hinna svetsa färdigt flera hundra rör. När jag satt och tog igen mig efteråt kom en chef och undrade om jag behövde en madrass för att jag var så lat. Då bad jag honom dra åt helvete.

Rocky Zackariasson vände sig till IF Metalls avdelning 5 Höga kusten för hjälp.

IF Metall hävdar att man inte kan driva frågan vidare. En anställning på Samhall ska gå via Arbetsförmedlingen om den arbetssökande har någon form av arbetshandikapp, vilket Rocky Zackariasson har då han haft en hjärtinfarkt och lider av diabetes. Eftersom Samhallchefen vände sig direkt till Rocky Zackariasson gavs jobberbjudandet på fel sätt.

– Det är slarvigt från Samhalls sida, att man inte varit tydliga. Det verkar röra sig om en platschef som inte haft rätt upplägg och befogenheter, säger Göran Nilsson, ombudsman på IF Metall.

Då erbjudandet inte gått via Arbetsförmedlingen anser IF Metall att man inte kan driva frågan till en central förhandling.

– IF Metall hade kunnat driva det ändå. Allt är en efterhandskonstruktion från Samhalls sida, säger Rocky Zackariasson.

Torsten Engström är personalchef på Samhall. Han menar att Rocky Zackariasson inte blev lovad en anställning, det rörde sig om en anställningsintervju.

– Jag kan bara beklaga att det blivit ett missförstånd, säger Torsten Engström.

– Om bara Rocky är intresserad kan jag lova honom ett jobb på Samhall i Sollefteå eller Strömsund. Ingen blir gladare än jag om vi kan lösa det här.

Rocky Zackariasson blir ordentligt förbannad när han hör att Samhall ändrat sig.

– De svänger när en journalist ringer. Jag förstår inte varför de stänger ute mig från arbetsplatsen i Ramsele, jag har inte gjort något fel.

Han säger att han inte accepterar att ta ett jobb i Strömsund eller Sollefteå. Det rör sig om att pendla 6-7 mil enkel resa varje dag.

– Jag har ingen ordentligt bil för det, jag hade inte råd att ha den kvar. Jag tar aldrig ett jobb inom Samhall. Jo, jag skulle ta ett jobb i Ramsele bara för att visa de jävlarna som satt åt mig.

Rocky Zackariasson funderar på att flytta till en annan ort för att hitta ett arbete.

– Jag har aldrig varit på en arbetsplats med en så dålig etik och moral, säger han.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.