Industriarbetarnas tidning

Arbetsskadad fick 905 000 i höjd ersättning

7 juni, 2010

Skrivet av

En medlem i fackförbundet GS har fått 905 000 kronor i höjd skadeståndslivränta. Ombudsman Kenneth Edvardsson tror att det finns fler arbetsskadade som har rätt till mer pengar.

Det har tagit ett år för GS att driva ärendet, men nyligen fick medlemmen beskedet att 905 000 kronor betalas ut i höjd så kallad skadeståndslivränta. Anledningen är att ersättningen inte har hängt med i den inkomstutveckling som medlemmens arbetskamrater har haft.

Den arbetsskadelivränta som Försäkringskassan betalar ut täcker bara inkomstförluster på upp till 7,5 prisbasbelopp (318 000 kronor 2010). På inkomster däröver täcker till exempel den kollektivavtalade TFA-försäkringen förluster som kan uppstå då man inte längre kan arbeta eller tvingas byta yrke på grund av en arbetsskada. Den ersättningen kallas för skadeståndslivränta.

Personer som haft livränta under lång tid kan ha halkat efter så pass mycket i inkomstutveckling jämfört med sina tidigare arbetskamrater, att de har rätt till höjd skadeståndslivränta från sitt försäkringsbolag. Om skillnaden är ”väsentlig och bestående” kan nivån på ersättningen omprövas. I praktiken krävs en förlust på åtminstone 10 procent för en omprövning.

Kenneth Edvardsson, ombudsman i GS avdelning 6 Väst, tror att det finns fler medlemmar som borde se över sin ersättning. Det gäller inte bara de som inte kan jobba alls, utan också de som har bytt yrke på grund av sin arbetsskada.

– Du kanske är vaktmästare istället för att jobba kvar på ett sågverk. Då hänger du inte riktigt med i den inkomstutveckling du skulle haft.

Avdelningen efterlyser nu fler medlemmar som haft livränta sedan 80- och 90-talet för att kontrollera att de har rätt skadeståndslivränta. Det kan finnas fler ärenden att driva.

Förtydligande:
Det är bara försäkringsbolagens skadeståndslivränta som kan omprövas i dessa ärenden, alltså inte Försäkringskassans arbetsskadelivränta.

Den som haft livränta länge och tror att ersättningen från försäkringsbolaget (skadeståndslivräntan) är för låg bör i första hand kontakta sitt fackförbund, i andra hand sitt försäkringsbolag.

Skadeståndslivränta kan betalas ut antingen som ett engångsbelopp eller per månad.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.