Industriarbetarnas tidning

Boliden, Kristineberg: Ett friskt långt liv under jord

11 juni, 2010

Finalist i Dagens Arbetes arbetesmiljötävling Årets Industriföretag 2010

– Den som börjar i gruvan slutar antingen efter sex månader eller blir kvar hela livet, konstaterar Owe Jonsson, skrotare i Kristinebergsgruvan.

Sedan 1940 har här utan avbrott brutits koppar, zink, guld och lite silver på 900-1200 meters djup. Owe blev gruvarbetare direkt efter gymnasiet. Ett skäl till att han fortsatt är att arbetet är säkert.

– Men man måste ha respekt för berget.

Varför slutar några efter sex månader?
– En del kan inte förlika sig med tanken på arbete under en kilometer berg. Men lite tillspetsat brukat vi säga att det bara är den första halvmetern man behöver var rädd för, säger platschefen Karl Erik Rånman.

Matsalen ligger 1 050 meter under ytan. Den ligger, extra förstärkt, som en ubåt nere i berget. Vid sprängning samlas alla antingen där eller ovan jord.

Efter sprängning fraktas den lossprängda malmen bort med lastmaskin. Därefter skrotas brytrummet – lös malm petas bort. Sedan sprutas tak och väggar med fiberarmerad betong och berget bultas systematiskt. Först då får någon gå in i brytrummet och förbereda för nästa salva.

Detta är regel sedan en dödsolycka 1989 som blev startpunkt för en extrasatsning på arbetsmiljön som givit god utdelning: 2007 fick man branschorganisationen SweMins arbetsmiljöpris.

Vid vårt besök har en period på 22 månader utan arbetsolyckor med frånvaro avbrutits. En brännskada och en knäskada vid lyft av pump har inträffat. Alltså inte vid bergarbete, de flesta olyckor inträffar vid städning, reparation och liknande.

För bättre luft satsas nu 100 miljoner på en ny ventilationsanläggning. Det handlar bland annat om svaveldioxiden som bildas vid sprängning. Men också om att lastfordonen drivs med diesel, och maskiner (när de flyttas).

På lastmaskinerna sitter mätinstrument som visar om gränsvärdet överskrids. På anslagstavlan i matsalen hänger ett klipp ur Dagens Arbete om hur dieselavgaser ökar risken för lungcancer och hjärt-kärlsjukdomar.

Så handlar säkerhetsarbetet hela tiden om att identifiera problem och lösa dem.

Därför talar man exempelvis om ”Light Duty”: Istället för att någon blir hemma sjukskriven ska han erbjudas lättare arbete för att slippa gå hemma. ”Han” är rätt ord – mansdominansen är total, målet för jämställdhetsarbetet är att öka andelen kvinnor till 12 procent.

”Light Duty” är ett sätt att minska sjukfrånvaron, ett annat är friskvård. Boliden sponsrar simhallen – simning är gratis för de anställda. Och ett gymkort kostar 300 kronor per år. Kampanjen ”Ett friskare liv” syftar till att få fler att promenera, simma, dansa, boxas – motion minst en halvtimma tolv gånger per månad en tremånadersperiod.

– Ju mer man gör desto bättre pris får man. De som är svårast att nå är de som aldrig gör något, säger Karl Erik Rånman.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.