Industriarbetarnas tidning

DA-artikel i riksdagen igen

15 juni, 2010

Skrivet av HANS LARSSON

Flera riksdagsledamöter har upprörts över Dagens Arbetes artiklar om en dödsolycka i skånska Vallåkra. Fallet har tidigare debatterats i riksdagen och nu tas det upp igen av Eva-Lena Jansson (S) (bilden).

Dagens Arbete har flera gånger skrivit om dödsolyckan i Vallåkra 2006, då Jan Ciesielski, 54, omkom efter att ha blivit påkörd av en truck.

Först ett år efter olyckan kom polisen till olyckplatsen och någon ordentlig utredning gjordes aldrig. I ett DA-reportage jämfördes med hur lång tid det tog att utreda denna arbetsmiljöolycka jämfört med hur mycket snabbare ett antal likartade trafikolyckor utretts.

– Det är svårt att bli annat än upprörd när man läser om Vallåkra-fallet. Det borde vara självklart att arbetsplatsolyckor utreds lika ordentligt som trafikolyckor, säger Eva-Lena Jansson till Dagens Arbete.

– Det är rent ut sagt bedrövligt att arbetsmiljöbrott inte tas på allvar. Många anställda utsätts för risker, både olycksfall och belastningsskador, för att arbetsgivarna vet att man ändå kommer undan ansvar.

Eva-Lena Jansson vill nu i riksdagen ha besked av arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M) om hur regeringen ser på detta. Enligt Eva-Lena Jansson är den borgerliga regeringens nedskärningar på Arbetsmiljöverket en av orsakerna till att det ser ut som det gör:

– Regeringen för en medveten arbetsfientlig politik som missgynnar aktivt arbetsmiljöarbete. Det faktum att Arbetsmiljöverket har tvingats halvera antalet tillsynsbesök visar ju hur negativt man drabbats av nedskärningarna, säger Eva-Lena Jansson.

Hon kräver nu riktade resurser till Arbetsmiljöverket för tillsynsverksamhet och hon tycker också att Littorin ska se till att arbetsmiljöarbetet lyfts upp som en strategisk fråga i tillväxt- och jobbpolitiken.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen