Industriarbetarnas tidning

Det ljusnar för sommarjobbarna

28 juni, 2010

Skrivet av KATARINA SJÖSTEDT

Det ljusnar för sommarjobbarna inom industrin. Många företag anställer betydligt fler än förra året, då krisens spår var tydliga på fabriksgolven.

DA:s rundringning bland stora industriföretag visar en positiv utveckling på flera håll för aspirerande sommarjobbare. På SSAB märks det tydligast. Förra året var det totalt stopp för sommarvikarier, i år tar de in sammanlagt 800 personer till fabrikerna i Borlänge, Oxelösund och Luleå.

Även inom bilindustrin märks en tydlig vändning. Saab Automobile hade också stopp förra året. I år tar de in ett 20-tal personer. Det har inte varit svårt att hitta rätt kompetens, rekryteringen har gjorts bland personer som jobbat inom företaget tidigare.

Scania tar inte in några sommarjobbare till produktionen. Däremot tillsätter de drygt 300 jobb för skolungdomar. En ökning från förra året då de var tvungna att dra ner på tjänsterna något. Framförallt är det trädgårdsarbete som gäller men de har även projekt och praktiksamarbeten med elever från KTH.

Inom pappersindustrin verkar ungefär lika många platser tillsättas som tidigare år. På Munksunds pappersbruk tampas man med ett speciellt problem – att hitta kvalificerad personal till de platser som finns. Sedan utbildningen i processteknik flyttat från Piteå till Kalix har de haft problem att hitta folk till de 64 sommartjänsterna de behöver.

– Det finns inte längre folk vid grinden som är kvalificerade, för 6-7 år sedan hade vi årskullar som kom ut varje år, säger Tore Stenberg, avdelningsordförande på Pappers.

SCA i Sundsvall har inga problem att tillsätta sina 135 platser. Där har de ett samarbete med processtekniska linjen på Sundsvalls gymnasium. Antalet platser skiljer sig bara marginellt från år till år men är inte en effekt av krisen.

Tetra Pak har haft rekordmånga sökande i år, 2699 stycken, till sina 280 sommartjänster. Det är något färre tjänster än förra året och de flesta som fått jobb studerar inom det område de kommer att jobba med i sommar.

På tryckeriet V-Tab tar de in sammanlagt 120 vikarier på de 14 anläggningarna, ungefär samma siffra som tidigare år. Det har varit lätt att fylla alla tjänster, de flesta är personer som varit inne tidigare.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?