Industriarbetarnas tidning

Domaren som aldrig godkänner en arbetsskada

15 juni, 2010

Skrivet av ANNI ALM

Två personer har hand om nästan två tredjedelar av alla arbetsskademål på kammarrätten i Sundsvall. Hos en av dem vann inte en enda enskild person 2009.
– Säger man nej i hundra procent av fallen har man någonting att förklara, säger försäkringsjuristen Tom Aspengren på LO-TCO Rättsskydd.

Dagens Arbetes granskning visar att det är svårare att få prövningstillstånd i kammarrätten i Sundsvall än i kammarrätten i Jönköping. I Sundsvall är det två personer som utmärker sig. Har Torbjörn Eriksson eller Else Ammor hand om ditt fall är det nästan omöjligt att få sin sak prövad.

Den som är föredragande i ett mål läser noga in sig på fallet och berättar sedan för de andra domarna vad målet handlar om. Eftersom den föredragande är den som kan fallet bäst, blir det ofta så att de andra domarna går efter deras bedömning.

I Sundsvall är det två personer som tillsammans är föredragande i 64 procent av alla arbetsskademål. Och de är stenhårda mot människor som vill ha sin sin arbetsskada godkänd.

Under 2009 har inte en enda enskild person vunnit sitt mål när Torbjörn Eriksson haft hand om det. Han gav bara tre prövningstillstånd i de 132 mål han hade på sitt bord. Två av dessa gick till Försäkringskassan, och de vann i ett av målen. Den enskilda som fick prövningstillstånd förlorade.

Else Ammor ger fler prövningstillstånd än sin kollega – men mest till Försäkringskassan. Av de 20 tillstånd hon gett till kassan har de vunnit alla målen.

Enskilda personer har det tuffare hos henne. I elva mål gav hon prövningstillstånd – men bara två enskilda personer vann av de totalt 116 mål som hon hade hand om.

Tom Aspengren, försäkringsjurist på LO-TCO Rättsskydd har drivit många fall i både Sundsvall och andra kammarrätter. Han har lagt märke till att Sundsvall är hårdare.

– Det är konstigt att andra kammarrätter meddelar prövningstillstånd och många gånger bifaller talan i måltyper där vi inte ens får prövningstillstånd i Sundsvall.

Han säger att LO-TCO Rättsskydd argumenterar på samma sätt oberoende av vilken kammarrätt målet ska upp i, åberopar samma forskning och använder samma experter, från hela landet. För att kunna få en arbetsskada godkänd måste man enligt lagen grunda sig på forskning. Men i Sundsvall blir det ofta tvärstopp.

– Jag upplever att våra klienter ofta kan åberopa starkt vetenskapligt stöd. Det är inte vi som ombud som sitter och googlar, utan professorer och medicinskt sakkunniga experter, som stöder sig på vetenskapliga studier.

Tom Aspengren tycker att det är ett problem att domaren Torbjörn Eriksson bara gett ett prövningstillstånd till en enskild person förra året. Eftersom ett nekat prövningstillstånd, till skillnad från en dom, inte måste motiveras går det inte att veta varför det blev ett nej.

– Utan domsmotivering kan man inte garantera en rättssäker prövning vilket jag tycker är det minsta en medborgare ska kunna kräva.

Eric Lowén (bilden), kammarrättsråd och vice ordförande i Kammarrätten i Sundsvall är Torbjörn Erikssons och Else Ammors chef. Han säger att anledningen till att två personer har hand om så många fall är att kammarrätten i Sundsvall har valt att vara hårt specialiserad på olika områden. Ammor och Eriksson är de personer på domstolen som är mest insatta i arbetsskademål.

– Hård specialisering har basunerats ut från departementet, så det är politiskt förankrat. Man vill ha effektiva domstolar och då får ju också klagandena en mer kompetent behandling.

Men om dessa personer är ovanligt hårda mot enskilda, finns det inte en risk med att de har hand om så många fall?

– Om det är en liten grupp som hela tiden låser in sig och bara kör sitt race, då skulle det vara ett problem. Men det finns fler instanser som kontrollerar att det blir rätt. Först och främst kan man gå vidare till Regeringsrätten och om det är något annat anmärkningsvärt kan man anmäla till JO (Justitieombudsmannen). Vi följer även den praxis som finns.

Eric Lowén själv gav 34 prövningstillstånd i totalt 216 mål. Försäkringskassan fick 16 av dessa och vann också i alla fallen utom ett. Enskilda vann i fem mål.

– Det vill jag inte kommentera, vad ska jag säga om det? Jag sitter mycket ordförande eftersom jag är beredningschef på den här enheten och har störst erfarenhet när det gäller den typen av mål. Jag ser naturligtvis att det sprids mer på de andra ordförandena.

Varför får Försäkringskassan nästan alltid rätt hos dig?

– De gånger de fick rätt fanns anledning. Det kan inte finnas någon annan grund än att det fanns sakskäl i de fall där jag var ordförande.

FAKTA/DA:s undersökning
Försäkringskassan överklagade länsrättens dom till kammarrätten i Sundsvall i 34 fall 2009. De fick prövningstillstånd i alla mål utom två. De vann i 28 ärenden. Enskilda personer överklagade i 351 mål. 23 av dessa beviljades prövningstillstånd och bara 8 vann 2009. Av totalt 385 mål var Torbjörn Eriksson och Else Ammor tillsammans föredragande i 248.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.