Industriarbetarnas tidning

Facket fick igenom krav för Samhall­anställda

21 juni, 2010

Skrivet av ANDERS ELGHORN

Fackens krav på lönelyft för anställda inom Samhall gick igenom efter medling. 970 kronor mer i månaden på två år. Ett omdiskuterat krav från Almega Samhallförbundet försvann i medlingen.

Två år löper avtalet för Samhallanställda på. En första löneökning på 380 kronor kommer 1 juli i år och en andra, på 590 kronor läggs ut ett år senare, 1 juli 2011.

Sammanlagd löneökning: 970 kronor på två år, ungefär 3,85 procent.

Parterna var inte överens. Det ledde till att medlare kallades in mellan arbetsgivarnas Almega Samhallförbundet och sju olika fackförbund, varav IF Metall och GS är två.

– Lönefrågan var ju den stora frågan, det var den vi fick medling för, säger GS förhandlare Mattias Pettersson.

Det har också varit svårt att placera anställda i Samhallanställda i de lönenivåer som funnits. Kriterierna har varit otydliga. Nu blir det lättare placera in folk i rätt lönenivå.

Det betyder inte att facket var överens med arbetsgivarna i andra frågor. Almega vill förändra sättet som Samhallsanställda förs över till annan anställning. I dag är det Arbetsförmedlingen som sköter den saken.

Samhall vill öka antalet övergångar, bland annat genom att ta bort kravet att det är Arbetsförmedlingen som ska anvisa arbete. Arbetsgivarna vill att Samhall tar över och att den som anvisas annat arbete är skyldig att gå över.

– I princip vill de kunna tvinga ut Samhallanställda till vilket företag som helst, utan kollektivavtal, eller försäkringar, säger Matias Pettersson på GS. Det var fullständigt orimligt för oss att acceptera. Det måste finnas ett likvärdigt skydd på den arbetsplatsen man går till.

När medlarna kom in i bilden, så försvann hela den diskussionen.

Fackets krav på en femte månad med föräldralön gick däremot igenom.

FAKTA/Samhallavtalet
Samhallavtalet gäller för omkring 20 000 anställda i sju olika fackförbund, varav cirka 9 500 i IF Metall och 1 000 i GS. De övriga är medlemmar i Kommunal, Fastighets, Handels, Hotell- och Restaurang och Seko.
Medlare var Jan Sjölin, Lars Josefsson och Lars-Bonny Ramstedt.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.