Industriarbetarnas tidning

GS-klubb svindlad på miljoner

16 juni, 2010

GS fackklubb på Göteborgs-Posten har svindlats på runt 3,8 miljoner. Klubbens kassör misstänks systematiskt ha fört undan pengar under 10 års tid. Hon har flytt landet och häktats i sin frånvaro.

– Fruktansvärt, säger fackklubbens ordförande Glenn Gyllenhammar.

Han säger att beloppet 3,8 miljoner kronor är en uppskattning, summan går inte att verifiera eftersom all bokföring försvunnit.

Gyllenhammar berättar att de gått igenom bankkontona under de 10 år som kvinnan varit kassör.

– Efter 5-6 år orkade vi inte mer, måste ta en paus.

Han berättar att han tog över som ordförande i december förra året. Efter ett tag upptäckte han att det fanns konstigheter i ekonomin. Han började rota i papprena, fick det inte att gå ihop. När han försökte prata med kvinnan var det svårt att få ihop det. Hon hade alltid fullt upp med möten, jobb eller så var hon sjuk.

Några månader senare var hon försvunnen, med allt som fanns kvar på kontot. Klubben polisanmälde och nu är kvinnan häktad i sin frånvaro.

Revisorerna, upptäckte de inget under alla år?
– Vi har lekmannarevisorer. De har gått igenom ekonomin förstås, men det kan ha handlat om förfalskade handlingar. Hon är oerhört duktig vad gäller ekonomi och it.

Medlemmarnas pengar är borta. Riskerar de att förlora pengarna?
– Vi håller på att titta på den biten nu. Hur det är med försäkringar.

Vad händer nu?
– Vi kan inte göra så mycket. Men hon har inte tagit allt, vi har pengar kvar.

GS-klubben på Göteborgs Posten har 200 medlemmar. En del av dem jobbar på V-tab-tryckeriet i Backa och grafiker som jobbar på redaktionen. Kassören jobbade som grafiker.

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.