Industriarbetarnas tidning

Höjt natt-ob i nya tidningsavtalet

10 juni, 2010

Skrivet av

Bemanningslösning, höjt natt-ob och garanterad arbetstid för deltidsanställda. Det är några av överenskommelserna i det nya tidningsavtalet.

Fackförbundet GS och Medieföretagen tecknade ett nytt tidningsavtal i veckan. Avtalet som gäller mellan 1 juni 2010 och sista april 2012, ger 3,3 procent i löneökning.

Precis som i tidigare avtal sker den största löneökningen under avtalets andra år. Den 1 augusti 2010 höjs lönerna med 0,9 procent, och ett år senare med 2,3 procent. Omräknat i krontal ger det totalt närmare 810 kronor i månaden.

En extra höjning av avtalets natt-ob kommer att ske i augusti 2011. Orsaken är att värdet för fackets fritidsförsäkring TFF kommer att överföras dit. Enligt det tidigare tidningsavtalet var det arbetsgivaren som skulle betala premien, något som flera arbetsgivare har missat.

För att undvika ytterligare tvister står GS i fortsättningen för försäkringen, och arbetsgivarnas kostnadsminskning läggs på höjt natt-ob. Hur mycket högre ersättningen blir går inte att säga nu. Parterna ska göra en beräkning under hösten.

I det nya avtalet garanteras deltidsanställda en arbetstid på minst 20 timmar i månaden. Det är ett gammalt krav, som åter blev aktuellt efter att villkoren i arbetslösheten skärptes. För att ha rätt till ersättning från a-kassan krävs nämligen minst 80 arbetade timmar per kalendermånad. Med avtalets tidigare lägsta nivå på 18 timmar riskerade medlemmar att halka under gränsen i a-kassan.

Föräldralönen förlängs från fyra till fem månader och ger en utfyllnad av lönen med 10 procent under föräldraledighet.

GS bemanningslösning fördes även in i tidningsavtalet. Den begränsar arbetsgivarens möjligheter att hyra in arbetskraft från bemanningsföretag om det finns uppsagda med återanställningsrätt.

När tidningsavtalet är tecknat återstår bara ett fåtal ganska små avtal för GS i årets avtalsrörelse. Men än så länge är det för tidigt att göra en sammanfattning, säger GS avtalssekreterare Tommy Andersson.

– Vi måste göra en analys. Det har varit en oerhört komplicerad avtalsrörelse med den värsta ekonomiska krisen på länge och där arbetsgivarna har flyttat fram positionerna när det gäller ideologiska frågor.

Tommy Andersson nämner arbetsgivarnas krav på noll procent i lönepåslag i kollektivavtalen samt kravet att kunna göra lokala avsteg från de centrala överenskommelserna.

– Det har inte bara handlat om att flytta fram våra positioner, utan också om att försvara avtalen.

Analysen av avtalsrörelsen görs av Facken inom industrin och den väntas bli klar till september. Den ska ligga till grund för planeringen inför nästa avtalsrörelse, som redan nu har sina komplikationer. Arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen har dragit sig ur samarbetet inom industriavtalet och Unionens avtal ska omförhandlas flera månader tidigare än LO-förbundens stora avtal. Det försvårar för den konkurrensutsatta industrin att gå först och ”sätta märket”, som det kallas.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.