Industriarbetarnas tidning

Husmark Pehrsson: Försäkringen ändras inte

28 juni, 2010

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (M) vill inte förändra arbetsskadeförsäkringen så att fler får ersättning.

– Sjukfrånvaron sjunker nu kraftigt. Sjukfallen blir färre och kortare. Människor drabbas därför inte lika ofta av en bestående nedsättning av sin förmåga att skaffa sig inkomster.

Det konstaterar socialförsäkringsministern i svaret på en fråga från LiseLotte Svensson (V), som inte alls är nöjd med svaret:

– Jag är tyvärr inte så överraskad. Hon ser helt enkelt inte problemet, eller också tycker hon att situationen är okej.

LiseLotte Olsson reagerade på Dagens Arbetes reportage om arbetsskadeförsäkringen. Hon ställde två frågor, fick svar på den ena men inte den andra: Att färre får arbetsskadeersättning nu än tidigare, trots att riksdagen beslutat om förändringar så att fler ska kunna få sin arbetsskada erkänd.

Därför frågade hon om socialförsäkringsministern tänker ta initiativ så att fler arbetsskadade kan få ersättning och inte hamnar i utanförskap.

Men det vill alltså inte socialförsäkringsministern. Och utöver att hänvisa till att sjukfrånvaron minskar hävdar socialministern också att av dem som söker arbetsskadelivränta får nu fler än tidigare sin begäran beviljad.

Något i skymundan av den övriga politiska debatten finns här alltså en tydlig åsiktsskillnad mellan alliansen och de rödgröna, som i sitt arbetsmiljöprogram bland annat skriver:

”Vi vill förbättra arbetsskadeförsäkringen, och tänker låta utreda vilka förändringar som krävs för att både kvinnor och män ska få en rättssäker process och att den som fått en arbetsskada godkänd ska erhålla en skälig ersättning.”

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.