Industriarbetarnas tidning

”Lättare få skickliga läkare i söder”

4 juni, 2010

Skrivet av ANNI ALM

Eric Lowén är kammarrättsråd och vice ordförande i Kammarrätten i Sundsvall. Han är med och dömer i många av arbetsskademålen hos domstolen.

Vad tycker du om kammarrätterna i Sundsvall och Jönköping dömer så olika?
– Om man jämför de två kammarrätterna så skulle man kunna säga att enskilda blir mer hårdhänt behandlade här. Men om man skulle ta med de två största, Stockholm och Göteborg, så kanske vi ligger på riksgenomsnittet och det är Jönköping som sticker ut. Det vet man ju inte.

Det vi vet är att om man bor i Norrland är det svårare att få prövningstillstånd i kammarrätten än om man bor i södra Sverige och hör till Jönköpings kammarrätt.

– Ja men man måste se helheten, hur ser det ut i underinstanserna? Är det svårare för en svetsare i Norrland att få arbetsskada godkänd än för en svetsare i södra Sverige? Man skulle kunna tänka sig att Försäkringskassan i Norrland är generösare, och då finns det inte lika stor anledning att klaga.

– Det har med hela sjukvårdskompetensen att göra också. Om läkarna har olika uppfattningar, då har försäkringsläkarens bedömning haft väldigt stor betydelse. I Jönköping kanske de behandlande läkarna i större utsträckning har specialkompetens och kan bli en större motvikt mot försäkringsläkarna.

– Den vet man ju att det är svårare att få läkare i norr. Det är ju oftast personer med utländsk bakgrund, polacker och andra som inte alls har specialkompetens. I södra Sverige är det lättare att få läkare som är skickliga.

– Vad det är för skador spelar också roll. Vi kom tidigt ut med en restriktiv roll när det gäller whiplashskador, och så ska det vara enligt Regeringsrätten. Även på diagnoser som fibromyalgi är vi restriktiva.

Tycker du att det är anmärkningsvärt att det skiljer sig så mycket ändå?

– Nej det kan jag inte säga. Jämfört med Stockholm och Göteborg är vi förhållandevis små. Det är inget som gör att jag hoppar till.

– Du kanske ska titta på ändringsfrekvensen. Om nu 12 procent får prövningstillstånd i Jönköping, i vilken utsträckning fick de då domen ändrad till sin fördel?

Det har jag också tittat på. I Sundsvall får 45 procent domen ändrad till sin fördel och i Jönköping 29 procent. Men eftersom Jönköping ger fler prövningstillstånd får ändå fler rätt där, 37 personer mot 22 i Sundsvall.

– Så när en enskild klagar så är det 70 procent som inte får någon ändring i Jönköping. Då skulle man lite krasst kunna påstå, att i de 70 procenten av fallen, var det fel att bevilja prövningstillstånd. För att kunna ta reda på i förväg om det finns anledning att ändra domen måste man kunna lagstiftningen, praxis och målet ordentligt. Då kan man lättare se att länsrättens dom är riktig. Det kräver mycket jobb men det kräver nästan inget jobb alls att meddela ett prövningstillstånd.

– Det finns olika syn på hur man jobbar med målen. Både ledningen här och flera andra menar att man inte ska ha någon skriftväxling innan man meddelar prövningstillstånd. Men jag själv har under ganska lång tid inte haft några betänkligheter i det avseendet. Jag har känt mig styrd av att försöka ta reda på om länsrätten har dömt rätt eller inte. Då kan det bli ett vägrat prövningstillstånd fastän målet är väldigt utrett. Men nu har det har blivit mer och mer så i Sundsvall att måste man utreda då börjar man med att bevilja ett prövningstillstånd.

Men är det inte bra att bevilja ett prövningstillstånd från början så att det blir ordentligt utrett och att motiveringen till varför man dömt som man gjort blir offentlig? Ett vägrat prövningstillstånd behöver ju aldrig motiveras.

– Ordentlig och ordentlig, det ska man ju naturligtvis önska, men om man frågar forskarvärlden, så tycker de att domarna i socialförsäkringsmålen inte är tillräckligt motiverade. Den försäkrade förstår ändå inte vad det är som gör att de får avslag. Det är mycket redogörelse för fakta i målet, men när man kommer fram till det viktigaste så skriver man att efter en sammantagen bedömning har vi kommet fram till ett beslut, utan att redovisa motiveringen.

Varför gör ni så?

– I en kollegial domstol är det alltid svårt att nå enhet om hur man ska skriva riktigt bra motiveringar. Det är en brist som man får tänka på när det gäller förtroendet för domstolarna. Men det tar tid att skriva motiverade domar och så ska man vara överens om det också.

Hur ser du på att Försäkringskassan oftare får prövningstillstånd och oftare vinner hos er än i Jönköping?

– Det har naturligtvis att göra med att Försäkringskassan är den som kan försäkringen. Det är deras profession. Det är inte så ovanligt utan gäller vilken måltyp som helst, till exempel körkort.
Men när Försäkringskassan klagar till nackdel för den enskilde, den lilla människan, då känner inte vi att vi ska hjälpa kassan genom att komplettera utredningen.

Men många av privatpersonernas ombud är ju också specialiserade på försäkringsrätt. Varför är det då så svårt för dem att få prövningstillstånd?

– LO-TCO Rättsskydd förekommer väldigt ofta. De är väldigt kunniga och skickliga. Fackombuden kan också en hel del. Men de har ändå inte samma uppbackning som myndigheten. Den står ju nästan med ett ben inne i lagstiftning, de ser helheten och kan avsätta resurser.

När jag gått igenom domarna har jag sett att det är väldigt svårt att få prövningstillstånd om hänvisar till ny forskning. Varför tar ni inte mer hänsyn till det?

– Den här så kallade nya forskningen alltså, då vill man som enskild framhålla att titta här – wow, ny forskning! Men den här så kallade nya forskningen har vi väl inte imponerats av så mycket, speciellt när det kommer till psykisk ohälsa och whiplashskador.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.