Industriarbetarnas tidning

Ny forskning om arbetsskador används inte

10 juni, 2010

Skrivet av ANNI ALM

Stålverksarbetaren Jyrki Malja hade ett trumfkort – en av Sveriges ledande forskare tyckte att det var självklart att hans skada berodde på arbetet. Men varken Försäkringskassan eller Kammarrätten i Sundsvall ville lyssna.

Redan 2007 slog Riksrevisionen larm om att Försäkringskassan använder föråldrad forskning och inte tagit till sig nya vetenskapliga studier. När Försäkringskassan och domstolarna bedömer belastningsskador använder de sig ofta av en skrift som kom ut 2001.

De senaste nio åren har det kommit massor av ny studier på området – som skulle kunna göra att fler får arbetsskador godkända. En större sammanställning av de senaste rönen som skulle komma 2008 är fortfarande inte klar.

Monica Svanholm är verksamhetsansvarig för arbetsskadeförsäkringen hos Försäkringskassan. Hon säger att de är väl medvetna om att ny forskning inte alltid används.

– Problemet är att det inte finns någon instans som tillhandahåller sammanställningar med den senaste forskningen. Vi vill inte göra det själva utan ha en objektiv oberoende part som står för utredningen. Vi har drivit frågan länge men har inte så stora möjligheter utan behöver diskutera med regeringen. Nu har vi istället på eget bevåg, tillsammans med AFA Försäkring bett SBU (Statens beredning för medicinsk utvärdering) göra en uppdaterad utredning, men det tar tid.

Jyrki Malja har en skada i nacken, axlarna och skuldrorna efter 38 år på Stålverket i Hofors. Han har haft ett av de tyngsta jobben som finns i Sverige, säger professorn i arbets- och miljömedicin Eva Vingård. Hon har undersökt Jyrki. Skrivit ett utlåtande där hon förklarar att hans skador beror på arbetet. Eva Vingård är en av författarna till den skrift från 2001 som används för att bedöma belastningsskador. Hon är regeringens rådgivare och hon anlitas regelbundet av domstolarna som sakkunnig. Men Jyrki fick inte rätt att få sin sak prövad i Kammarrätten i Sundsvall.

– Man hade ju hoppats att de skulle ta hänsyn till mitt utlåtande. Det är konstigt att de inte ens ger prövningstillstånd, säger Eva Vingård.

För ett år sedan gick Jyrki Malja tillbaka till jobbet på heltid, efter att Försäkringskassan dragit in hans sjukersättning. Han har fortfarande smärta och svårt att röra överkroppen.

– Jag hade inte råd att bara jobba halvtid när de drog in sjukersättningen. Och jag kan inte söka ett annat jobb. Vem vill anställa en gammal stålverksarbetare som har varit sjukskriven i flera år? Då blir det socialen och dit går jag inte. Det gör jag inte. Om jag så ligger ner tänker jag jobba. De får släpa ut mig med fötterna före den dag jag inte orkar längre, säger Jyrki.

Läs hela Dagens Arbetes granskning av arbetsskadeförsäkringen här.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?