Industriarbetarnas tidning

Svenskt Näringsliv kritiskt mot arbetsskade­försäkringen

8 juni, 2010

Svenskt Näringsliv kritiserar överskottet i arbetsskadeförsäkringen:
– Den är överfinansierad. Överskottet går rakt in i statskassan, det tycker vi är fel, säger Sofia Bergström.

Hon är expert på socialförsäkringar hos Svenskt Näringsliv. Där kritiserar man hela utformningen av nuvarande socialförsäkringsavgifter:

– De är ju uppdelade på arbetsskador, sjukförsäkring med mera vilket ger sken av att pengarna går till dessa ändamål. Men så är det ju inte, konstaterar Sofia Bergström.

– Avgifterna verkar inte heller vara beräknade efter vilka kostnader som finns. Pengarna fonderas inte heller när utgifterna varierar, så det finns ingenting sparat om utgifterna skulle öka.

– Vi vill ha en rakare koppling mellan det man betalar för och det man får som i alla försäkringar – kostnaderna ska täcka försäkringens utgifter och inget annat.

Därför välkomnar man från Svenskt Näringsliv den stora parlamentariska utredning om socialförsäkringarna som regeringen tillsatt, med Ulf Kristersson (M) som ordförande.

– Vi hoppas att man där kommer fram till en mer försäkringsmässig lösning. Det behövs en bred översyn som ger en långsiktig lösning, så vi slipper det lappande och lagande som nu gäller.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.