Industriarbetarnas tidning

Vida Timber kritiseras efter dödsolycka

30 juni, 2010

Arbetsmiljöverket kritiserar Vida Timber i småländska Vislanda för brister i arbetsmiljön efter dödsolyckan i maj då en 25-årig sågverksarbetare omkom.

Olyckan inträffade på eftermiddagen den 12 maj i råsorteringen. En bräda hade kommit snett och orsakat stopp i en fackverksbana. För att kunna plocka bort brädan klev operatören över ett fallskyddsräcke och föll sedan av okänd anledning ner på bottenplanet cirka elva meter ner.

På VidaTimber har man sedan stormen Gudrun 2005 arbetat mycket med så kallat Gudrunvirke från den småländska skogen. Detta virke fastnar ofta i banor, transportörer och liknade på grund av spänningar och sprickor i virket.

Det är därför vanligt att operatörer får gå in i riskområdet för fall i råsorteringen och avhjälpa stopp. Och det fanns vid olyckan särskild personlig skyddsutrustning – selar och block – som skulle användas vid sådana tillfällen, men den omkomne använde inte fallskyddsutrustningen.

Två dagar efter olyckan besökte två inspektörer från Arbetsmiljöverket företaget. I sitt inspektionsmeddelande kritiseras Vida Timber för att det saknades skriftliga instruktioner om hur arbetet i riskområdet för fall vid sådana stopp skulle utföras och vilken utrustning som skulle användas.
Vidare fanns inte tillräckligt antal kompletta selar och fallskyddsblock och de berörda operatörerna hade inte getts kunskaper om var, när och hur fallskyddsutrustningen skulle användas.

Arbetsmiljöverket kräver att företaget före den 1 september informerar om vad man gjort för att avhjälpa dessa brister.

– Personlig skyddsutrustning är det sista du ska ta till. Vi vill att man bygger bort behovet av sådan utrustning, och vi vet att man har börjat med det arbetet, säger arbetsmiljöinspektör Tommy Ljunggren.

Detta understryker Peter Johansson, huvudskyddsombud på Vida Timber:

– Här har byggts platåer med gallerdurk som man kan stå på när det blivit stopp. Men det går inte att bygga bort alla ställen där man har behov av fallskyddsutrustning.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen