Industriarbetarnas tidning

Inget åtal för dödsolycka i Heby

1 juli, 2010

Det blir inget åtal för dödsolyckan på Heby sågverk 2008 trots Arbetsmiljöverkets upprepade försök:
– Ärendet är avslutat, säger vice överåklagare Göran Hellstrand.

Olyckan inträffade i mars 2008. När en 23-årig operatör skulle peta loss en bräda som fastnat i en transportör drogs han in i maskinen och klämdes till döds.

Den maskinlinje där olyckan inträffade hade installerats några år tidigare. Efter sin undersökning av olyckan riktade Arbetsmiljöverket hård kritik mot leverantören av maskinlinjen: Den hade inte varit komplett avseende säkerhetsutrusningen vilken var orsaken till att denna olycka alls kunde inträffa.

Därför gjorde Arbetsmiljöverket en åtalsanmälan. Men åklagaren lade ned förundersökningen. Då begärde Arbetsmilöjöverket överprövning av beslutet, med hänvisning till att tillverkarens ansvar inte undersökts tillräckligt. En ny åklagare undersökte fallet – och lade ner förundersökningen igen.

Arbetsmiljöverket gjorde då ett tredje försök. Man underströk särskilt fallets principiella betydelse, eftersom maskinen var CE-märkt. Arbetsmiljöverket ansåg inte att den levererade utrustningen uppfyllde de krav detta innebär.

I ett uttalande som finns återgivet på Arbetsmiljöverkets hemsida konstaterade Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg bland annat:

– Det är viktigt att vi får det här ärendet rättsligt prövat. Tillverkarens ansvar för säkerheten väger tungt. Det ingår sedan länge i arbetsmiljölagen.

Han pekade också på frågans betydelse för framtida rättstillämpning:

– Det saknas rättspraxis vad gäller tillverkarens ansvar. I det aktuella fallet hade maskinen levererats 2005 och försetts med CE-märkning – trots att den inte uppfyllde de tio år gamla kraven. Det bakomliggande maskindirektivet ställer krav på att tillverkare som inte följer reglerna ska bli föremål för proportionerliga och avskräckande sanktioner.

Men Göran Hellstrand, vice överåklagare vid Riksenheten för Miljö- och arbetsmiljömål, vidhåller ändå beslutet att lägga ned förundersökningen:

– EU:s maskindirektiv säger att leverantörer måste uppfylla vissa villkor. Men i och med att maskinerna levererades 2005 så är det brottet preskriberat. Det är upp till arbetsgivaren att se till att säkerhetsåtgärderna genomförs.

På Arbetsmiljöverket har Gun Fridfelt handlagt frågan. I samband med Arbetsmilöverkets tredje begäran om åtalsprövning sade hon att ”Kan vi inte driva ett fall som är så här solklart, vad kan vi då driva?”

Arbetsmiljöverket kan gå vidare med frågan och begära överprövning på nytt – kommer ni att göra det?
– Troligtvis inte, säger Gun Fridfelt något resignerat.

Vad ska ni göra istället?
– Det har vi inte diskuterat.

Hon pekar på att Arbetsmiljöverkets agerande visar att man ser mycket allvarligt på denna fråga. Men hur fortsättningen ser ut är alltså oklart.

Läs också artikeln om olyckan, För Sarkhel kom skyddet upp för sent, i DA Skogs- och Träfacket, nr 3/2009, sidorna 18-19.


FAKTA/
CE-märkning
CE står för Communauté Européenne, europeiska gemenskapen. Produkter som kan vara farliga för användaren måste vara CE-märkta. En CE-märkt produkt får säljas i EU och EES-länderna utan ytterligare krav. Förutsättningen är att produkten följer kraven på säkerhet, hälsa och miljö samt att föreskriven kontrollprocedur följts.

CE-märkning
en tillsammans med dokumentet ”försäkran om överensstämmelse” betyder att tillverkaren på eget ansvar bland annat försäkrar att EU:s grundläggande säkerhets- och miljökrav är uppfyllda, att dokumentation om detta finns och att nödvändig skyltning, märkning, bruks- och underhållsanvisning finns.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.