Industriarbetarnas tidning

Röda laget drog Centern vid näsan

5 juli, 2010

Skrivet av

LO-aktivisterna drog centerungdomen vid näsan. Centerns ungdomsförbund satsade på Peace & Love-festivalen i Borlänge – och fick svar av facket.

Den som passerade centerungdomens tält kunde få en grön lösnäsa i plast.

Enligt Cuf:s informationsmaterial är den gröna lösnäsan ”en tydlig protest mot dagens arbetsmarknad”. Centerungdomen protesterar bland annat mot turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd.

– Turordningsregeln ”sist in först ut” utestänger ungdomen. Samtidigt stänger den inne de äldre som väljer trygghet framför att byta jobb, säger Henrik Björkman, tredje vice ordförande i Cuf.

Ett hundratal meter från Cuf-tältet låg LO-tältet. Där fanns bland annat Magnus Rönnstedt, IF Metallare på Cederroths i Falun.

– Vi hejdar alla med grön näsa och upplyser dem vad Cuf står för.

– När de får höra att Cuf är emot facket, vill urholka anställningstryggheten och dessutom sänka ingångslönerna då sliter de av sig näsorna.

– För de flesta räcker det att höra att Cuf är emot facket för att de ska ta av sig näsan.

Utanför LO-tältet hängde de gröna näsorna i en stor klase (bilden).

– Som ett bevis för att ungdomarna genomskådat Cuf:s bluff, säger Magnus Rönnstedt.

Cuf-aren Henrik Björkman säger:

– Vår kampanj är viktig. Vi har fortfarande en alldeles för hög arbetslöshet i det här landet därför att inte arbetsmarknaden fungerar som den ska.

Ni är emot turordningsregeln. Vem ska bestämma vilka som ska få behålla jobbet när företaget tvingas säga upp personal?

– Den som leder företaget.

Ensidigt?– Han kan säkert göra det tillsammans med den lokala fackliga organisationen.

Så fungerar det redan i dag. När företaget varslat startar uppsägningsförhandlingar mellan företaget och det lokala facket. Och de kan komma överens om hur många undantag som helst. Vad är problemet?

– Det viktiga för mig är att åldern inte ska ha någon betydelse utan att det är kompetensen.

Det står ju i lagen att man måste har rätt kvalifikationer för arbetsuppgifterna. Räcker inte det?– Det kan vara svårt att jämföra olika kompetensbegrepp. Den som har examen och fina betyg kanske inte alls har den kompetens som krävs för arbetsuppgifterna.

Det vanligaste är att det görs undantag från turordningen just utifrån kompetenskraven. När Dagens Arbete undersökte uppsägningarna i industrin visade sig att tre av fyra företag verkligen gör undantag. Vad är då problemet?– Problemet är ju att ungdomar stängs ute från anställningar. Det visar ju den höga ungdomsarbetslösheten. Sedan måste vi även en näringspolitik som ger tillväxt och jobb också.

Blir det fler jobb om turordningsregeln i lagen om anställningsskydd luckras upp?– Nej inte totalt sett. Men gruppen ungdomar gynnas.

På bekostnad av de äldre som åker ut?– Ja, så kan det väl bli.

Ni vill också sänka ingångslönerna för ungdomar. Hur mycket?

– Vi har sagt att man kan prova med att ingångslönen inte överstiger två tredjedelar av dagens.

De flesta avtal har redan ungdomslöner. De är alltså för höga?

– Ja.

Många nyanställda ungdomar jobbar för 17 000 kronor i månaden. Med Cuf skulle de jobba för cirka 11 500 kronor före skatt. Hur ska en ung människa klara sig på den lönen?– Hur klarar sig de ungdomar som i dag inte tar sig in på arbetsmarknaden överhuvudtaget? De kommer inte upp i någon inkomst alls. Det är det stora problemet.

Tror du att företagen skulle anställa fler ungdomar om ingångslönen sänktes så mycket?

– Ja, det tror jag. Kunde vi halvera ungdomsarbetslösheten så vore mycket vunnet.

Du kanske också vill läsa…

”Många vet inte vad facket är”

Facket satsar hårt på Peace & Love i Borlänge. IF Metall Mittdalarna har femton personer på plats på Sveriges största festival. Elin Thimardahl och Patrik Jernberg är två av IF Metallarna på plats. – Jättekul att jobba här, säger de. Till vardags jobbar båda på Cederroths i Falun där de bland annat tillverkar schampo, tvål […]

Hundratals tyckte till om DA

Även i år var Dagens Arbete på plats under Peace & Love-festivalen i Borlänge. Många läsare tog chansen att berätta vad de tyckte om tidningen. – Bildreportagen är mycket uppskattade hos många. Vårens omslag får både ris och ros och inte minst våra krönikörer väcker starka känslor. Alla synpunkter vi får in hjälper oss att […]

Festivaler ska locka unga till facket i sommar

Några kartonger packade med fackligt informationsmaterial, ett tält och några engagerade medlemmar har blivit receptet för att locka unga till facket. I alla fall om tältet står på en musikfestival. – Festivaler är ett ypperligt tillfälle att nå ut till unga. Det är där de samlas, säger Lisa Wernstedt, informatör på IF Metall. Närmast på […]

Träffa DA på Peace & Love

I morgon torsdag kör Sveriges största festival i gång på allvar. 35 000 besökare väntas till Peace & Love i Borlänge. Dagens Arbete är med. Mötley Crüe, Håkan Hellström, Lars Winnerbäck, A Camp, Ulf Lundell, Thåström och hemmasönerna i Mando Diao är några ur startfältet som i år gör Peace & Love till landets mest besökta […]

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?