Industriarbetarnas tidning

Trögt för facket på Elanders i USA

2 juli, 2010

Skrivet av

I Atlanta, USA, möter facket fortfarande motstånd från ledningen på Elanders. De släpps inte in och anställda vittnar om antifacklig information.

I september 2009 fanns förhoppningar om att en kontakt skulle etableras mellan Elanders amerikanska företagsledning i Atlanta och det lokala grafiska facket. Då hade en delegation från det globala facket UNI, fackförbundet GS samt amerikanska fackförbund besökt Elandes enhet i USA och informerat ledningen om innebörden av det globala avtal som tecknats mellan Elanders och UNI.

Ralph Meers, ordförande för det lokala grafiska facket, försökte därefter etablera en kontakt med företaget igen. Personalen är inte organiserad och Ralph Meers vill få en chans att komma in och träffa dem och berätta om facket. Men vd Philip Warren har varken svarat på mejl eller telefonsamtal.

I mars i år informerades Elanders vd och koncernchef Magnus Nilsson om problemen vid enheten i Atlanta. Då planerades det för ett möte med en representant från koncernen samt ledning och fack i Atlanta. Men Ralph Meers har inte hört något än.

Under våren har facket gått över till mer traditionella metoder, nämligen att stå utanför arbetsplatsen och dela ut information om facket när de anställda åker till eller från jobbet.

– Några har berättat att ledningen har haft möten med de anställda där de får information om att de inte behöver facket, att Elanders tar hand om personalen ändå och att facket inte är en bra organisation.

Det här är inget ovanligt, säger Ralph Meers. Det är vad som brukar hända i södra USA när företag står inför en eventuell facklig organisering av personalen. Det låter inte så allvarligt, men Ralph Meers säger att han märker att många anställda inte längre vill prata med dem.

– Jag ser att de är rädda. De vill inte riskera att förlora sitt jobb. Det är inte lätt att hitta ett nytt.

Christina Thulin, kommunikationsansvarig på Elanders, säger till Dagens Arbete att de har förberett för ett möte mellan företag och fack i Atlanta och att en inbjudan är på väg ut just i dagarna.

– För oss är det självklart och naturligt att relationerna med facket ska fungera. Det här verkar vara en amerikansk företeelse. Det är klart att vi måste hitta en lösning på det.

Steve Walsh, chef för UNI:s grafiska sektion, bekräftar att den amerikanska enheten är ett undantag. Han upplever att Elanders i övrigt har goda relationer med facket.

Fakta
Elanders och UNI tecknade ett globalt avtal i januari 2009 som gäller på alla enheter i hela världen. I avtalet står bland annat att Elanders ska vara positivt inställt till facklig organisering.

I delstaten Georgia, där Elanders USA-enhet ligger, är mindre än fyra procent av arbetarna medlemmar i facket.

En studie, presenterad 2009 av Economi Policy Institute och American Rights at Work, visar att 63 procent av arbetsgivarna som står inför en facklig organisering förhör sina anställda om hur de ställer sig till facket, 47 procent hotar med konsekvenser som sänkt lön, 57 procent hotar att stänga ner arbetsplatsen och 34 procent sparkar anställda som vill organisera sig fackligt.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?