Industriarbetarnas tidning

Underbetalda arbetare bygger Citybanan

13 juli, 2010

Billig utländsk arbetskraft med otrygga arbetsvillkor utnyttjas i stora statliga projekt. Det visar LO:s undersökning av Stockholmsprojekten Citybanan och Norra Länken och Citytunneln i Malmö.

LO visar i rapporten När arbetskraftskostnaderna pressar priserna att bakom huvudentreprenörerna döljer sig en lång rad, ofta utländska, underentreprenörer med arbetare som jobbar till ett betydligt lägre pris än svenska arbetare.

Undersökningen visar bland annat att 45 procent av arbetskraften i de tre projekten är skatte/och eller avgiftsskyldiga i annat land än Sverige. De flesta kommer från Polen via polska och irländska bemanningsföretag.

Underentreprenörernas anställda tjänar mellan 55 och 80 procent av vad en svensk arbetare får.

För att förbättra villkoren för de utländska arbetarna och jämna ut konkurrensvilloren föreslår LO bland annat:
Ändra Lex Laval som berör utländska företag som jobbar tillfälligt i Sverige. Lagen säger bland annat att facket inte kan konflikta för svenska kollektivavtal på en arbetsplats där det redan finns ett utländskt (sämre) avtal.Inför en lag med krav om registrering av arbets- och anställningsvillkor. De villkor som utländska företag säger att de tillämpar måste gå att kolla.Inför i lag ett krav på en rättslig företrädare för utländska tjänsteföretag. Det ska alltid finnas en behörig företrädare som facket kan teckna avtal med. I lagen om offentlig upphandling måste tydliggöras att villkor motsvarande kollektivavtalens kan ställas i offentlig upphandling. Offentliga medel ska inte bidra till lönedumpning och smutskonkurrens. Inför en regel om huvudentreprenörens ansvar för arbets- och anställningsvillkor. Långa kedjor av underentreprenörer gör att villkoren blir allt sämre. Huvudentreprenören ska vara ansvarig för alla underliggande entreprenörer.
LO vill också att EU reviderar utstationeringsdirektivet så att det tydliggörs att direktivet innehåller minimiregler i stället för ett tak. Det bör också tas mer hänsyn till att EU-länderna organiserar relationerna på arbetsmarknaden på olika sätt (till exempel kollektivavtalens starka ställning i Sverige), skriver LO.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?