Industriarbetarnas tidning

”A-kasseteorin stämmer inte”

6 augusti, 2010

Skrivet av ANNIE HELLQUIST

Med höga a-kasseavgifter skulle lönekraven hållas nere och arbetslösheten minska. Så motiverade regeringen höjningarna av a-kassan. Det sambandet finns inte visar en ny studie.

Anders Kjellberg docent i sociologi vid Lunds Universitet har tittat på effekterna av avgiftsskillnaderna i a-kassan. Regeringen genomförde stora förändringar av a-kassan 2007. I a-kassor med hög arbetslöshet skulle också a-kasseavgiften vara hög. Detta motiverades med att de höga avgifterna skulle förmå facken att vara återhållsamma i sina lönekrav, vilket på sikt skulle ge fler jobb.

– Ingenting tyder på att teorin bakom stämmer, säger Anders Kjellberg. Varken i 2007 års avtalsrörelse eller i 2010 års avtalsrörelse kunde man se ett samband mellan avtalade löneökningar och a-kasseavgiften.

Om avgiftsskillnader i a-kassan inte ger någon effekt på lönekraven. Betyder det att det inte heller ger någon effekt på arbetslöshetsnivån inom olika sektorer?

– Det är inte arbetslöshetsnivån jag har studerat, men själva tanken bakom regeringens modell, att höga a-kasseavgifter skulle ge lägre lönekrav, vilket skulle ge fler jobb, stämmer ju inte. Lönekraven har inte hållits nere mer än allmänt under en lågkonjunktur. Arbetslösheten i de flesta branscher, särskilt inom industrin, beror inte på att man tidigare drivit upp lönerna utan på finanskrisen och den internationella lågkonjunkturen. Teorin stämmer inte med verkligheten.

Anders Kjellberg menar att teorin är förenklad och verkligheten är mer komplicerad. Teorin tar bland annat inte hänsyn till att LO har låglönesatsningar oavsett a-kasseavgiftens storlek eller att facken samordnar sig i avtalsrörelserna. Att exempelvis facken inom industrin går ut med liknande krav trots att de har väldigt olika a-kassenivåer

DA har försökt nå arbetsmarknadsminister Tobias Billström för en kommentar, men han har inte haft möjlighet att svara. I tidningen Kollega kommenterar Tobias Billström studien med att det är för tidigt att utvärdera systemet.
– Billström påstår att det är för tidigt, men två avtalsrörelser visar ju så tydligt att sambandet inte finns, säger Anders Kjellberg.

Vilka är då effekterna av systemet?

– Det har ju fått den effekten att en halv miljon har lämnat a-kassorna. Och att facket har försvagats. Men fortfarande är sju av tio med i facket, så det går att driva lönerörelser effektivt. Under åren 2007-2009 tappade LO 14 procent av sina medlemmar och det hänger tydligt ihop med höjningen av a-kassan. Det är ju inom LO a-kassorna blev som dyrast.

Finns det något annat motiv till att ha ett sådant system?

– Man kan tänka sig att man ville försvaga de fackliga organisationerna på sikt, speciellt då LO. Man har ju hållit fast vid denna reform även fast man sedan länge vetat att så många lämnat a-kassan och facket.

Anders Kjellberg framhåller också att systemet även kan ha motsatt effekt.
Ja, att man som kompensation för höjda a-kasseavgifter vill driva upp lönerna. Är fackavgiften tillsammans med a-kasseavgiften på uppemot 700-800 kronor i månaden ökar trycket på facket att visa resultat. Många medlemmar väger kostnaden mot nyttan.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.