Industriarbetarnas tidning

”Märkligt agerande av Scania”

10 augusti, 2010

Skrivet av

– Märkligt agerande av Scania. Varför säger de inte ja till någon av dem som vill ta över Zakrisdalsverken i Falun, undrar Kenneth Malmqvist, verkstadsklubbens ordförande.

För ett par år sedan lämnade Scania sin fabrik i Falun och flyttade monteringen av bakaxlar till Södertälje.

Kvar blev bearbetningen som togs över av bland annat Zakrisdalsverken, som levererade till Scania.

Med finanskrisen och hela lastbilsbranschens tvära inbromsning hamnade i Zakrisdalsverken i svårigheter. I nästan ett år försökte man rekonstruera företaget. Men till slut, i vintras, försattes det i konkurs.

Då hade verksamheten i Falun ett 70-tal anställda i produktionen.

En konkursförvaltare tog över ansvaret för driften samtidigt som han har försökt få någon att ta över.

Många intressenter har hört av sig. Men ingen har fallit Scania på läppen. Kenneth Malmqvist är kritisk.

– Jag förstår inte Scanias agerande. Vad jag förstått är vissa av intressenterna redan underleverantörer till Scania. Varför kan inte de få ta över även den här verksamheten?

Gunnar Bohman, informationschef på Scania säger:

– Ingen av intressenterna har visat sig vara tillräckligt konkurrenskraftig för att leva upp till våra krav. Att det skulle vara någon bland intressenterna som redan levererar till oss är mer än vad jag vet.

Konkursförvaltaren advokat Anders Olsson reagerar starkt på uttalandet från Scanias informationschef:

– Helt fel, det stämmer inte alls med verkligheten. Det har funnits intressenter som legat en bra bit under det pris som Zakrisdalsverken tidigare levererade till Scania.

Anders Olsson har haft kontakt med flera internationellt starka företag. Den amerikanska underleverantören Arvin Meritor har varit intresserad att ta över. De är etablerade i Sverige sedan tidigt 90-tal då de tog över Volvo lastvagnars bakaxelfabrik i Lindesberg.

Men det hetaste kandidaten var indiska Bharat Forge, ett av världens största smidesföretag med verksamhet ibland annat Kilsta.

– Deras ägare flög hit från Indien för att skriva under, men då får de veta att Scania inte är intresserade. Allt tyder på att Scania redan hade bestämt sig från början, säger Anders Olsson.

Besvikelsen i Falun är stor. Hoppet om en fortsättning har funnits in i det sista.- Verksamheten har gått bra. Vi har fått ta över tillverkning av växelhus från Scanias leverantör i Sibbhult och det såg ut som om det fanns att göra ett år framöver, säger Kenneth Malmqvist.

– I datorerna kunde vi se att produktionen av växelhus och framaxeltappar var belagd ett år framöver. Men en dag i juli försvann allt från datorerna. Scania ville inte ha oss längre.

Konkursförvaltaren Anders Olsson:- Det här är en bra verksamhet med en ytterst kompetent personal. Den kunskapen hittar man inte överallt. Som konkursförvaltare var det dessutom inga problem att driva verksamheten med vinst. Vi har gått med plus hela tiden.

Men nu är det slut. Scania har hämtat fixturerna och resten av maskinerna står tysta. Alla 70 i produktionen är uppsagda och har inte satt sin fot i verkstan sedan försommaren. Kenneth Malmqvist:

– Det känns för jävligt. Så onödigt. Här finns intressenter och vi hade kunnat fortsätta.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.