Industriarbetarnas tidning

Nio av tio är underförsäkrade

31 augusti, 2010

Skrivet av

Bara tre procent av fackförbundet Pappers arbetslösa medlemmar får ut 80 procent av lönen i a-kassa. Taket i a-kassan har inte höjts på åtta år. Nu lovar oppositionen högre ersättning.

Allt färre får ut 80 procent av sin tidigare lön i a-kassa när de blir arbetslösa. Dagens Arbete har låtit Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) ta fram uppgifter för medlemmarna i IF Metalls, GS och Pappers a-kassor.

Av de medlemmar i Pappers a-kassa som blir arbetslösa är det endast tre procent som når upp till 80 procent av sin tidigare inkomst i arbetslöshetsersättning. Motsvarande i GS och IF Metalls a-kassor är åtta respektive nio procent.

I snitt får de arbetslösa i Pappers a-kassa 58 procent av lönen i arbetslöshetsersättning. För GS är snittet 67 procent och för IF Metall 66 procent.

A-kassornas samorganisation (SO) har följt nivån på ersättningen sedan mitten av 90-talet. Rapporten som presenterades i våras visar att tolv procent av a-kassornas medlemmar får en ersättning som är 80 procent av lönen när de blir arbetslösa.

Den högsta dagpenning som betalas ut är 680 kronor om dagen och ger som mest 14 960 kronor per månad innan skatt. Nivån har inte höjts sedan 2002. Då fick sju av tio ut 80 procent av lönen i a-kassa, medan det i dag alltså bara är en av tio.

I oppositionens regeringsplattform, som presenterades under tisdagen, lovar de rödgröna partierna en höjning av taket i a-kassan. 2012 vill de att alla som tjänar 25 000 kronor i månaden ska få ut 80 procent av lönen. Målet är att 80 procent ska få ut 80 procent av lönen.

Oppositionen vill även förändra avgiftssystemet så att alla betalar lika mycket för försäkringen, cirka 80 kronor i månaden. I dag varierar avgiften beroende på a-kassa mellan 90 och 444 kronor i månaden, eftersom arbetslöshetsavgiften som ska betalas in till staten stiger i takt med arbetslösheten i a-kassan.

Beskeden i regeringsplattformen stämmer väl överens med de svar som Dagens Arbete fick tidigare i år på frågan om hur taket i a-kassan ska förändras. Då svarade även de flesta regeringspartier att taket borde höjas. Centern ville se en höjning de första månaderna med en snabbare nedtrappning. Kristdemokraterna och Folkpartiet ville se en årlig uppräkning för att förhindra att inflationen urholkar värdet på ersättningen. Moderaterna svarade att en eventuell höjning kan bli aktuell om ordningen i statens finanser bibehålls.

Men i det valmanifest som regeringen lade fram förra veckan finns inga löften om en justering av taket, inte ens med förbehållet att statens finanser måste vara goda. Där skriver regeringen att välfärdens verksamheter är viktigare att värna än att höja ersättningsnivåerna i socialförsäkringssystemen och arbetslöshetsförsäkringen.

Fotnot
Uppgifterna som IAF tagit fram för DA:s räkning avser ersättning under dag 1-200 till tidigare heltidsarbetande (normalarbetstid från 37 timmar per vecka). Mätperiod var vecka 35 2009.

2002 höjdes dagpenningen från 580 till 680 kronor. Från juli 2002 gällde en förhöjd dagpenning de första hundra dagarna (730 kronor), vilket gav en högsta ersättning på 16 060 kronor per månad. Den nuvarande regeringen slopade den förhöjda dagpenningen i januari 2007.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.