Industriarbetarnas tidning

Preem fortfarande utan lokalt avtal

20 augusti, 2010

Skrivet av KJELL JOHANSSON

I december förra året sa raffinaderikoncernen Preem upp alla lokala avtal. Ensidigt och på felaktiga grunder, enligt facket. Trots intensiva försök har IF Metall inte fått till stånd godtagbara lokala avtal.

Förra året tyckte Preem att företaget skulle harmonisera de lokala avtalen. De skulle bli färre och tydligare. Rent av transparanta.

När det inte gick arbetsgivarens väg sa Preem upp de lokala avtalen i december förra året. Företagets uttalade avsikt var att förhandla fram en bättre nyordning innan mars månads utgång i år.

IF Metallarna härsknade till. Den ensidiga uppsägningen gick stick i stäv med påståendet att de ville komma överens med facket, tyckte de fackligt aktiva raffinaderiarbetarna.

Men de har förhandlat. Lokalt och centralt. Om nya avtal och gamla problem. Utan att gå i mål.

Den första september blir det huvudförhandling i Arbetsdomstolen i en av de frågor parterna inte kan nå överenskommelse kring. Just den tvisten gäller om utbetalade engångsbelopp ska anses vara lön och därmed underlag för semesterersättning.

Enligt ombudsman Hans Karlbom i IF Metall gäller det miljonbelopp.

I grund och botten handlar det om den ensidiga uppsägningen av avtalen. Tillvägagångssättet har allvarligt rubbat förtroendet parterna emellan i Preem.

– Vi har fortfarande tron att det här ska gå att lösa. Vi har inte gett upp, säger Hans Karlbom som därför ogärna yttrar sig i ”den infekterade frågan”.

Detsamma säger Eivind Simonsen, klubbordförande vid Preem i Göteborg. Samtidigt konstaterar han:

– Självklart kan vi inte gå med på att sänka lönen. De är inte ute efter något annat med sina åtgärder att säga upp avtalen. Något alla begriper här.

2009-12-17 Preem säger upp alla lokala avtal

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.