Industriarbetarnas tidning

”Stämningen i företaget har förgiftats”

18 augusti, 2010

Skrivet av KJELL JOHANSSON

De amerikanska ägarna till medicinteknikföretaget Becton Dickinson fullföljer beslutet att lägga ned fabriken i Helsingborg. Alla 393 anställda är nu varslade om uppsägning.

Fabriken i Helsingborg ska stå tom första halvåret 2012, enligt tidigare planer. När det handlar om så många anställda måste företaget varsla minst ett halvår innan.

I dagsläget är det oklart om företaget kommer att göra sig av med anställda redan i februari 2011 när varseltiden går ut. Becton Dickinsons vd Hasse Bengtsson vill inte uttala sig om det innan förhandlingar med facken genomförts.

Företaget är lönsamt. Men de amerikanska ägarna vill koncentrera produktionen till andra enheter i andra länder, något IF Metallfacket vid företaget uttalat stor skepsis till.

De fackliga företrädarna vid Becton Dickinson i Helsingborg har kämpat för att få behålla produktionen där. Hittills har de talat för döva öron.

Istället har både klubbordföranden Savvas Stafilidis och vice ordföranden Henry Rosendahl varnats och hotats med avsked.

– Företaget har blivit kaxigare i sin hållning sedan anställda på kollektivsidan har hjälpt till att förbereda flytten av produktion, konstaterar Henry Rosendahl.

– Det är jävligt dåligt, säger han, stämningen i företaget har förgiftats av det.

Henry Rosendahl berättar att Becton Dickinson anlitat beteendevetare från Lund. Syftet var att hjälpa anställda i den svåra situation beslutet om nedläggning resulterade i.

– De gick företagets ärenden genom att fördöma fackets motstånd mot nedläggningen. De fattar inte vad fackligt arbete innebär, konstaterar han med ett trött skratt.

Fackets invändningar mot beslutet att lägga ned produktionen är desamma idag. Likaså bedömningen att flytten får negativa konsekvenser för företaget.

– Jag är rädd för att vi kommer att kunna säga; vad var det vi sa! Men då är fabriken här nedlagd.

– Jag får då trösta mig med att konstatera att det går dåligt för Becton Dickinson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.