Industriarbetarnas tidning

400 bilverkstäder och möbelfabriker granskas

8 september, 2010

Skrivet av

Arbetsmiljön i bilverkstäder och på möbelfabriker ska granskas i höst. Arbetsmiljöverket planerar 400 inspektioner som riktar sig mot hantering av farliga ämnen.

På bilverkstäder finns lacker, bensin, etanol och även gaser som uppstår vid svetsning och skärning. Totalt finns runt 25 000 arbetstagare i branschen.

– Det finns stora risker med kemiska vätskor. Vi kommer att kontrollera om det finns personlig skyddsutrustning, bra ventilation och att företagen jobbar med riskbedömning. Ibland kan det finnas en ’låt gå mentalitet’ i den här branschen, säger Håkan Olsson, avdelningschef på Arbetsmiljöverket.

Ett annat prioriterat område under hösten är möbeltillverkning. Också i den branschen hanteras mängder av kemiska ämnen men också trädamm som kan ge upphov till astma.

– I båda branscherna finns brand- och explosionsrisker. Ångor från lösningsmedel kan lätt antändas, säger Håkan Olsson.

Hur gör ni urvalet? Vilka företag besöks?
– Vi tittar i våra system. Det kan vara ställen som haft brister tidigare. Men också företag som aldrig tidigare besökts.

När ni inriktar er på en bransch missar ni inte en massa inspektioner i andra branscher då?
– Vi jobbar alltid så här i vår planering. Vi sätter in våra resurser där vi bedömer att riskerna är stora. Nästa gång blir det en annan bransch.

Hur regerar arbetsgivarna när ni kommer?
– De allra flesta är positiva. Många förstår att ett systematiskt arbetsmiljöarbete även ökar produktiviteten på företaget.

Det är EU:s Yrkesinspektörskommitté som gemensamt beslutat att inspektera det förebyggande arbetsmiljöarbetet med kemiska risker på små och medelstora företag.

Just exponering för kemiska och biologiska ämnen ligger bakom var tionde anmäld arbetsskada i Sverige.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.