Industriarbetarnas tidning

Doroteasågen startar igen

10 september, 2010

Skrivet av

Den konkursade sågen i Dorotea väcks till liv igen. En nygammal rysk ägare har testkört och planerar produktionsstart redan i oktober. På sikt kan det ge upp till 15 nya jobb.

I januari 2009 gick den ryskägda sågen Vicom Såg i Dorotea i konkurs. Då var känslorna blandade hos både fack och anställda – skönt att få ett slut, men ändå lite sorgligt. Då hade produktionen legat nere i flera års tid, men tre anställda hade fått lön för att hålla sågen i hyggligt trim. Ibland uteblev lönen och till slut begärdes sågen i konkurs.

En av de tidigare ägarna, Ivan Burlak, köpte sågen av konkursboet i vintras och har sedan dess haft planer på att starta upp sågen igen. Hans son Alex Burlak är nu i Sverige för att få i gång driften.

– Vi körde en provsågning i veckan och ska göra en till nästa vecka. Det är några saker som måste ordnas innan vi kan producera, säger Alex Burlak.

Han hoppas att produktionen ska vara i gång redan i september och målsättningen är att hinna producera 4 000 kubikmeter innan årsskiftet och kanske 15 000 kubikmeter under första halvåret 2011. När de kommer upp i full produktion tror han att det behövs upp till 15 anställda.

Gunder Hjelte, ombudsman på fackförbundet GS, är försiktigt positiv till planerna. Han minns alla turer kring de tidigare ägarna.

– Vi får hoppas att det inte blir samma strul som tidigare. Men jag är ju lite bränd i kanten.

Fem gånger drog facket företaget inför tingsrätten och begärde det i konkurs när lönen till de anställda uteblev. Fyra gånger fick ägarna anstånd och betalade ut lönen i sista stund.

– Det gick så långt att vi var tvungna att låna ut pengar till våra medlemmar, säger Gunder Hjelte.

Göran Sihlén är en av de tre anställda som skötte om sågen fram till konkursen. Han kör skogsmaskin i dag, men hade inte tvekat att ta ett jobb vid sågen om han varit arbetslös, trots tidigare erfarenheter. Han välkomnar den planerade omstarten.

– Det är väl jätteroligt! Det är det bästa som kan hända Dorotea.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen