Industriarbetarnas tidning

”En katastrof för demokratin”

20 september, 2010

Skrivet av

– En katastrof för demokratin. En sorgens dag för Sverige.
Politiskt aktiva IF Metallare sörjer efter att Sverigedemokraterna tagit plats i Sveriges riksdag.

– Det är inte klokt. Deras enda argument är att invandrare ska ut. Jag ser Sverigedemokraterna som ett nazistiskt parti som iklätt sig nya kläder, säger Simon Andrijevski, IF Metalls klubbordförande på Thorn Lighting och aktiv Socialdemokrat.

I Landskrona finns många års erfarenhet av Sverigedemokraterna, SD, i kommunpolitiken. Vid valet 2006 fick de över 22 procent i kommunen. I år backar de till strax under 16 procent.

Vad är din förklaring till att Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen?
– Främst den borgerliga politiken. Att många fått sämre a-kassa och sjukförsäkring. De skyller försämringarna på invandrarna.

Varför misslyckas arbetarrörelsen med att locka fler väljare?
– Vi har inte varit tydliga. Inte tagit upp frågor vi brinner för. Först den sista veckan har det pratats om försämringarna i sjukförsäkringen. Många jag pratar med som inte är särskilt insatta i politik ser ingen skillnad mellan Socialdemokraterna och Moderaterna.

Med din erfarenhet från Landskrona. Hur ska Sverigedemokraterna bemötas?
– Det är jättesvårt. De bryr sig inte om gamla, sjuka och arbetslösa. De tror att alla problem går att lösa med färre invandrare.

Du är själv invandrare. Hur känns det idag?
– En svart dag idag. Vi har nazister i Sveriges riksdag, anser jag. Jag har bott här i 43 år. Vad innebär det här för mina barn och barnbarn? Det är en katastrof att folk inte förstår vad som händer.

Jan-Anders Lindfors är IF Metalls avdelningsordförande Östra Blekinge. Ett län som också är ett starkt SD-fäste. I Karlskrona där Jan-Anders Lindfors är aktiv socialdemokratisk kommunpolitiker har SD en vågmästarroll.

– Med min erfarenhet så måste det bildas en majoritet i riksdagen, på något sätt.

I Karlskrona behåller SD sin vågmästarroll efter valet. Nu pågår ett febrilt arbete för att hitta en blocköverskridande lösning.

– Det är frustrerande att aldrig veta om man har majoritet. Vi vet inte vart frågor kan ta vägen. Finns det minsta lilla möjlighet så kopplar de in invandrarfrågan. I riksdagen behandlas stora och viktiga frågor för landet, det går inte att ge Sverigedemokraterna inflytande där, säger Jan-Anders Lindfors.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.