Industriarbetarnas tidning

Fem JO-anmälningar om ”fallet Annica”

28 september, 2010

Nu har det kommit in fem JO-anmälningar mot Försäkringskassans överdirektör Stig Orustfjord. En av anmälarna är Ulf Björk, försäkringhandläggare i IF Metalls avdelning Södra Västerbotten.

– Jag jobbar mycket med sjuka och utförsäkrade, säger Ulf Björk som också suttit i Försäkringskassans nämnder och fattat beslut under 30 år.

Han ilsknade till över Orustfjords uttalande om Annica Holmquist som lider av akromelagi. Upprördheten gällde att en överdirektör går ut och uttalar sig i ett enskilt fall, några dagar före valet. Orustfjord sa att det kan finnas alternativa lösningar för Annica.

– Jag kan inte påstå något säkert förstås, men det känns som att det finns en koppling till valet. Här öppnades en möjlighet för regeringen att släta över den breda mediebevakningen av Annica Holmquist.

I JO-anmälan står det att ”Orustfjord måste ha känt till fakta genom att ha tagit del av det enskilda ärendet…” och på så sätt varit medveten om möjligheterna, eller bristen på möjligheter, för Annica Holmquist.

Regelverket säger tydligt att Annica Holmquist, som jobbat som tandhygienist, har rätt till aktivitetsstöd och arbetslivsintroduktion på Arbetsförmedlingen.

– Reglerna är stenhårda. Vi har till exempel en kvinna i vår avdelning som utförsäkrats efter isocyanatskador. Hon är fortfarande så dålig att hon inte klarar av praktik i ett sanerat dagis. Ändå ska hon ut och söka jobb.

Anmälningarna ligger nu hos en handläggare på JO. Hon ska inom ett par dagar skriva ett förslag till JO. Förslaget kan bli att avskriva ärendet eller att utreda saken vidare. I slutändan kan JO ge kritik mot kassan, men JO kan inte ställa krav eller förelägga ändringar.

– Det finns ingen regel motsvarande ministerstyre för en överdirektör. Vårt uppdrag är att granska om Försäkringskassan levt upp till förvaltningslagen, säger Anneli Svensson på JO.

– De vanligaste anmälningarna berör långsam handläggning, svårigheter att komma i kontakt med myndighetspersoner och att det dröjer länge att få ut allmänna handlingar.

Texten är kompletterad 22/9 2010.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.