Industriarbetarnas tidning

”God arbetsmiljö lönar sig”

23 september, 2010

Skrivet av HANS LARSSON

– Vi jobbar inte med arbetsmiljön för att vinna priser, utan för att vi vet att det är ekonomiskt lönsamt för företaget, sa platschefen Mikael Berglin vid Smurfit Kappa i Eslöv när han på onsdagen tog emot Dagens Arbetes arbetsmiljöpris.

DA:s pris ”Årets industriföretag” delas ut för tredje året i rad och går till det företag som gjort de bästa insatserna för arbetsmiljön. För Smurfit Kappa i Eslöv blev det tredje gången gillt, eftersom företaget gått till final de två tidigare åren och i år alltså tog hem segern.

– Även om syftet med vårt arbetsmiljöarbete inte är att vinna priser, är det självklart roligt. Det här sporrar oss och ger oss en bekräftelse på att det vi gör är rätt, säger Mikael Berglin.

Smurfit Kappa i Eslöv tillverkar huvudsakligen förpackningar till livsmedels- och läkemedelsindustrin. Företaget ingår i en irländsk koncern med över 40 000 anställda, men det är fabriken i Eslöv, med cirka 100 anställda, som får priset för sina satsningar på arbetsmiljön.

– Att jobba med arbetsmiljön är investeringar för framtiden. Vill man ha kompetent personal får man se till att han en arbetsmiljö som är lockande, säger Mikael Berglin.

Rolf Lindgren, fd ordförande för GS-klubben vid företaget, är den som skickat in nomineringarna till priset. Och det behövdes alltså tre försök för att vinna:

– Det har varit mycket värdiga vinnare dom båda tidigare åren, så vi har inte hängt läpp över att vi kommit ”tvåa”. Men vi kände liksom att det borde vara vår tur nu, säger Rolf Lindgren.

Priset, som består av ett friskvårdsarrangemang av valfritt slag, gläder också huvudskyddsombudet Ole Hedensted:

– Det gäller att aldrig slå sig till ro och stanna av i arbetsmiljöarbetet. Vi gör förbättringar hela tiden och samtidigt höjer koncernledningen ribban för oss, så att vi ska bli ännu bättre. Smurfit-koncernen har verkligen arbetsmiljön i fokus, säger Ole Hedensted.

Och kvalitets- och säkerhetschefen Cecilia Eriksson fyller i:

– Inträffar det en olycka någonstans i koncernen ska den inom 24 timmar har rapporterats till alla enheter inom koncernen. På så sätt kan vi lära av varandra och undvika att liknande olyckor inträffar på andra håll.

Arbetsmiljöprisets jury, under ledning av Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg, motiverar utnämningen av Smurfit Kappa i Eslöv till Årets industriföretag så här:

”Genom ett friskvårds- och arbetsmiljöarbete som resulterat i låg sjukfrånvaro och få arbetsolyckor har Smurfit Kappa i Eslöv bildat skola för hela Smurfit-koncernen. I god samverkan mellan företag, fack och medarbetare tas ett helhetsgrepp på arbetsmiljön, alltifrån fria och obligatoriska arbetskläder, via ett kontinuerligt arbetsmiljöarbete, till hälsosam kost i personalmatsalen.”

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.