Industriarbetarnas tidning

IF Metall varslar om strejk på Uppsalaföretag

7 september, 2010

Skrivet av DAVID HENRIKSSON

Företaget vill inte teckna kollektivavtal och nu trappas konflikten upp.
– Arbetsgivarens enda argument är att det varit dåliga tider, men det duger inte, våra tjejer ska ha avtalsenliga löner, säger Gunilla Hamrin, ombudsman på IF Metall.

Förra veckan försattes Uppsalaföretaget Unos brodyr i blockad. Nu har IF Metall varslat om strejk. Den första kontakten med arbetsgivaren togs redan i november förra året och sedan dess har facket haft flera möten med arbetsgivaren, men utan resultat.

Lönerna för de två berörda anställda höjdes tidigare från 14 500 respektive 15 500 till 16 700 kronor. De har nu enligt Uno Karlsson höjts ytterligare till 17 200 kronor, men enligt Gunilla Hamrin stämmer inte detta.

– Flickorna har sagt till mig att de tjänar 16 700 kronor, vare sig mer eller mindre, säger hon.

Oavsett, är det enligt IF Metalls IMG-avtal för lite. Lägstalön för en person med två års anställning är 19 700 kronor. En lön som Uno Karlsson menar att han inte kan betala. Detta trots att företaget får lönebidrag från Försäkringskassan för att täcka delar av kostnaden. Hur mycket vill han inte berätta.

– Jag vet inte riktigt hur stor det är men jag kan säga att det hjälpt oss mycket.

Vad är din kommentar till varslet om strejk?

– Det känns inte bra det här, stämningen på jobbet har blivit mycket sämre. Det är ett litet företag och har drabbats hårt av lågkonjunkturen och jag tycker det är konstiga krav som de ställer. Det är farligt att skriva på något som man sen måste följa.

Enligt facket har de två anställda hittills förlorat närmare 200 000 kronor eftersom de inte fått avtalsenlig lön. IF Metall kommer dock inte att kräva arbetsgivaren på pengarna, utan nöjer sig med om företaget tecknar kollektivavtal. För Gunilla Hamrin är det glasklart.

– Vi ger oss inte förrän tjejerna fått avtalsenlig lön, avtalspension och rätt försäkringar av sin arbetsgivare, säger hon.

Strejken träder i kraft den 15 september.

Texten är korrigerad 2010-09-07.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen