Industriarbetarnas tidning

Kritik mot förhållanden i Vattenfalls gruva

14 september, 2010

Skrivet av AGNETA PERSSON

Vattenfall har på sex år inte kontrollerat gruvan i Namibia som det statliga bolaget köper uran ifrån. Det är under all kritik menar Naturskyddsföreningen och Swedwatch i en rapport.

Arbetarna vid Rössinggruvan och befolkningen i omgivningen riskerar både hälsa och miljö på grund av uranbrytningen, skriver rapportförfattarna. Ändå utför svenska Vattenfall – som importerar uran från Rössinggruvan och använder det till bränsle i svenska kärnkraftverk – bara kontroller vart sjätte år. Kontrollerna bör utföras tätare och en oberoende granskning av uranbrytningens effekter bör tillsättas, menar Swedwatch och Naturskyddsföreningen.

Enligt rapporten vittnar arbetare vid gruvan om dålig eller bristfällig information om hälso- och miljöproblemen. Vidare vittnar lokalbefolkningen om luftvägsproblem, cancer och ”diffus ohälsa”.

Anställda vid Rössinggruvan undersöks av bolagets egna läkare, något som Swedwatch och Naturskyddsföreningen är kritiska till.

”Det måste finnas oberoende kontroller av arbetarnas hälsa och en mycket större öppenhet från företagen”, skriver Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson i ett pressmeddelande.

Vattenfall svarar att arbetarna i dag får välja vilken läkare de vill och att bolaget betalar oavsett val. Dessutom säger Vattenfall att det enligt de rapporter de tagit del av inte kan se någon arbetsrelaterad ohälsa hos arbetarna.

Gruvbrytningen omfattar i dag 180 kvadratkilometer. Gruvan skulle ha lagts ned inom de närmaste åren men då efterfrågan på uran har ökat är nytt datum för nedläggning planerat till år 2023. Här måste Vattenfall vara tydligare med hur nedläggningen ska hanteras på ett säkert sätt, menar rapportförfattarna.

Rapporten finns här.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.