Nu måste vi skapa ett hållbart Sverige

”Just in time”-filosofin har gällt såväl inom sjukvård och omsorg som i industrin. Det har gjort oss onödigt sårbara, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Digitalisering för framtiden är viktigt, men det är inte allt”

Peter Larsson om att grundläggande kunskaper kommer att behövas även i framtiden.

M ger olika besked om jobbskatteavdraget

Regeringens jobbskatteavdrag syftar till lägre löner, hävdar oppositionen. En obetydlig effekt, säger Moderaterna. Men Dagens Arbete kan avslöja att i kontakten med väljare skriver Moderaterna själva att jobbskatteavdraget leder till lägre löner.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet anklagar Socialdemokraterna och LO regeringen för att inte tala om för väljarna att förändringarna i a-kassan och sänkta inkomstskatter syftar till att pressa lönerna på arbetsmarknaden.

Ingenstans på varken alliansens eller Moderaternas hemsidor finns någon information om att jobbskatteavdraget leder till lägre löner. Inte heller i rapporten Vitbok över de första fyra åren som alliansen presenterade i maj fanns någon sådan information under punkterna om jobbskatteavdraget. Och i höstens valmanifest framgår inte att jobbskatteavdraget leder till lägre lönekrav.

Men när väljaren Camilla Adolfsson från Göteborg skickade in en fråga till Moderaterna den gångna helgen blev hon förvånad. Frågan löd:

”Jag undrar hur ni menar att jobbskatteavdragen kan leda till fler jobb? På riktigt alltså. För det är ju inte arbetsovilja som gör att folk är arbetslösa, det är ju brister i utbudet.”

Någon dag senare fick Camilla Adolfsson ett utförligt svar från Moderaterna. Ett svar som gjorde henne förbryllad. Särskilt följande stycke:

”Jobbskatteavdraget leder till att de fackliga lönekraven sänks vilket gör att löneökningstakten minskar och då ökar sysselsättningen. Eftersom företagen kommer att kunna lägga mindre summa pengar på samma arbetskraft och därmed anställa mer.”

– Det var så tydligt att det handlar om en strävan mot lägre löner. Jag önskar att de också kunde stå för det i debatterna, säger Camilla Adolfsson.

Camilla Adolfsson är själv journalist. Men frågan ställde hon i egenskap av privatperson och väljare.

– För tydlighetens skull kan jag berätta att jag skrivit en del för socialdemokratiska tidningar. Men den här frågan ställde jag som privatperson, säger hon.

IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven tycker att Moderaternas svar till Camilla Adolfsson tydligt bekräftar alliansen politik.

– De har kommit undan för lätt med det här. Det är löntagarna som får betala i slutändan genom höjd a-kassa och lägre löner, säger han.

– Samtidigt har de tidigare sagt att den svenska lönebildningsmodellen är bra. Att de inte ska lägga sig i den. Men det är det de gör.

– Vi ska också komma ihåg att vi förhandlar utifrån den konkurrensutsatta industrins förutsättningar. Men det är en risk att arbetsgivarna får vind i segel och kräver lägre löneökningar, säger han.

Hans Lindberg (M) är statssekreterare på finansdepartementet. Han säger att eventuella lönesänkningar som en effekt av jobbskatteavdraget är ett ”akademiskt resonemang”.

– Jag har uppfattat det som ett akademiskt resonemang där man går ett steg vidare och säger att genom jobbskatteavdraget så får folk så mycket högre lön när de jobbar att det skulle leda till att facken höll igen i lönebildningen.

När en väljare ställt en fråga på Moderaternas hemsida om hur jobbskatteavdraget ska leda till fler jobb var en del av svaret att en effekt är att de fackliga lönekraven sänks. Det kommer officiellt från Moderaterna.

– Det låter väldigt konstigt att föra fram det. Huvudmekanismen är att folk ska arbeta mer, de får helt enkelt bättre betalt när de jobbar. Det ska vara en tydlig och märkbar skillnad.

Det LO och Socialdemokraterna skriver i sin debattartikel är samma sak som Moderaterna svarar en väljare?
– Du pratar med en moderat statssekreterare som dessutom har ansvar för skatter. Och jag kan säga att huvudeffekten av jobbskatteavdraget, på lönerna, är att reallönerna stiger ganska så kraftigt. För de som jobbar. Jag tror inte att det är sannolikt att lönebildning påverkas på något märkbart sätt. Lönerna har ökat ungefär som väntat.

Så då stämmer inte det svaret som väljaren fick från Moderaterna?

– Jag måste ta och kolla exakt hur det svaret såg ut. Det är någonting som jag vet att finanspolitiska rådet nämner.

Leder jobbskatteavdraget till att de fackliga lönekraven sänks?

– Det beror på hur lönebildningen fungerar. Det beror också på hur företagens konkurrenssituation ser ut.

Om du utgår från hur det ser ut i Sverige i dag?

– Vad jag kan se på lönebildningen så kan jag inte spåra några effekter av jobbskatteavdraget. Dessutom vet jag att Sverige är en liten och öppen ekonomi. De svenska exportföretagen konkurrerar med utländska exportföretag och avkastningskraven på företagen är satta internationellt sett. Då är också kostnadsnivåerna satta internationellt sett för de svenska företagen.

Varför svarar Moderaterna i sitt svar till väljaren att jobbskatteavdrag leder till sänkta löner?

– Jag tycker nog det är en liten akademisk diskussion. Digniteten i en sådan effekt, om den finns, är så pass liten att den inte spelar så stor roll.

Är det här en detalj som ni helst inte vill ha ut? Som är lite jobbig för er?

– Jag tycker det är olyckligt om resonemanget leder fel. Man ska inte ta ut en mening och säga att jobbskatteavdraget leder till lägre löner. Det är fullständigt fel.

Om ingen vikt ska läggas vid denna ”akademiska detalj” varför finns den med i ett svar till en väljare?

– Jag ska titta på det svaret. Är det så att man läser ett svar och fokuserar just på den saken, då är det olyckligt.

Tittar man på alliansens eller Moderaternas hemsidor hittar man ingen information om en sådan här effekt av jobbskatteavdraget. Varför?

– Effekten är försumbar i sammanhanget. Om den överhuvudtaget finns.

Det är inte så att ni medvetet försöker dölja det här?

– Nej, du säger ju själv att det finns med i ett svar som vi skickar ut.

Läs mer:


md@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Har du rätt till a-kassa?

DA guidarUnder coronakrisen har regeringen både lättat på reglerna för att få ersättning och höjt beloppen för den som uppfyller villkoren från a-kassan. Följ DA:s guide för att ta reda på vilken ersättning du har rätt till.

Efter coronan

”Arbete är en fundamental mänsklig rättighet”

DEBATTArbetsmarknadspolitiken måste bli mer aktiv igen, inte avvecklas, skriver Ulf Dahlsten, tidigare  statssekreterare hos Olof Palme och författare till boken ”Efter Coronan. Svensk Modell i Kris”.

”Sverige har lösningarna – nu måste vi nå ut”

DEBATTKlimatkrisen kommer att finnas kvar när Coronapandemin bedarrat. Här finns en möjlighet för Sverige att visa ledarskap och vända kris till möjlighet, skriver Ylva Berg, vd för Business Sweden.

”Vi behöver EU – och mer ödmjukhet”

DEBATTSverige behöver nya system för att trygga leverantörskedjorna, en positiv EU-politik och ödmjukt lärande, skriver Christian Berggren, professor och en en av författarna till boken ”Alternativ till outsourcing”.

”Följ med oss på kompetens­utveckling”

DebattHar verkligen företagsledningarna och bolagsstyrelserna rätt kompetens för att driva våra företag till framgång genom de föränderliga tiderna? Anders Olofsson på Caterpillar i Göteborg vill se fler samarbeten mellan parterna även efter krisen.

”Fungerande omställning är centralt”

debattFör att komma igenom krisen bör vi betrakta den som en ofrivillig längre industrisemester, skriver nationalekonomen Susanne Ackum.

1

Arbetsrätten

Så kan las ändras – detta säger parterna

Nästa måndag presenterar regeringens utredare sina förslag på hur las kan förändras. SVT har tagit del av dem redan nu – och varken fack eller arbetsgivare är nöjda

1

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Nästa vecka kommer utredningens förslag på hur las ska ändras. Det finns en oro för att de fasta jobben ska bli mindre trygga. Men i coronakrisens spår är det som vanligt. De med osäkra anställningar blir av med jobbet först.

Så ser ditt anställningsskydd ut

DA REDER UTSå ser anställningstryggheten ut i dag för visstidare, för inhyrda – och för den som chefen tycker är besvärlig. Här är förändringarna som politiker, fack och arbetsgivare vill se.

”Därför borde Liberalerna kämpa för las”

DebattMed tanke på Liberalernas las-historia borde de ha intresse av att – oavsett vissa reformer – bevara en stark arbetstrygghet, skriver L-profilen Olle Wästberg.

1

LO-tappet

Facket, nej tack! Eller kanske ändå?

CoronaeffektenI flera år har fackförbunden brottats med sjunkande organisationsgrad. Så kom en annan kris. Nu rapporterar flera förbund om medlemmar som strömmar till.

”Sjukdomen kan drabba alla – folk fattar inte det”

Bilmekanikern Fredrik, 45 år, låg nedsövd i respirator i tre veckor. Nu vill han varna för hur hårt covid-19 kan slå – även mot dem som inte är gamla.

Joachim Dagerud på Mälarplast. Foto: Lina Larsson

"Jag trivs just här"

ÖGONBLICKETKlockan är 16.08 på Mälarplast AB i Eskilstuna.

Illustration: Josephine Skapare

Får chefen neka min semester?

Fråga om jobbet | LedighetHar arbetsgivaren skyldighet att ge en orsak till varför en semesteransökan avslås, eller räcker det att bara säga nej?

”Petters och Saras död skapar inga rubriker”

KRÖNIKAPandemin har fått oss att verkligen bry oss om varandra. Bra! Samtidigt får det mig att tänka på en annan, ständigt bortglömd epidemi – drogdöden, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Dagens Arbete nr 5 ute nu!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

Krisstöd

Volvo drar tillbaka aktieutdelningen

Facket: Ett klokt och moget beslut. ”Varje krona som stannar i bolaget är bra för vår anställningstrygghet”, säger Mikael Sällström, verkstadsklubbens ordförande på AB Volvo i Göteborg.

7

”Hur var det med hedern och samvetet?”

KRÖNIKAOm du skickar in en ansökan om a-kassa måste du på heder och samvete intyga att du verkligen är arbetslös. Precis som företag som söker krisstöd intygar att de är i en djup ekonomisk kris, skriver industriarbetaren Kennet Bergqvist.

1

SKF-facket befarar varsel

SKF delar hellre ut pengar till aktieägarna än att söka statligt stöd till permitteringar. Nu väntar varsel om uppsägningar, befarar facket.

1

Stora aktie­utdelningar ger indraget krisstöd

Inget statligt krisstöd till företag som gör stora aktieutdelningar. Det beskedet från Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf kom på torsdagen.

1

I permafrostens rike

BildreportageI republiken Sacha (Yakutia) lever invånarna under hårda villkor och stora klimatkontraster.

Regionala skyddsombud

”Skyddsombud behövs i kris”

KRÖNIKADet är minst sagt upp­rörande att de, mitt under pågående coronakris, meddelar att de tänker rösta nej till förslaget att låta de regionala skydds­ombuden komma in på fler arbetsplatser, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Håll pärlan skinande

Tvätta bilenBiltvättsproffset Silas Mulondo skulle aldrig köra in sin Toyota i en automattvätt. Det kan repa lacken. I stället visar han hur du får fram glansen i en gör-det-själv-hall.

Han är IF Metalls nya förbundssekreterare

Martin Gunnarsson är smålänningen som vill pröva nya sätt att värva medlemmar till IF Metall, och som med åren lärt sig att lugna ner sig lite.

”Lediga veckor kan jag vara med bandet”

PROFILENÄr det roligt att spela gitarr? Det ville Eki Kumpulainen ta reda på i sina tonår i Skutskär. Svaret ledde honom upp på scen och ut i världen med bandet Demonical.

”Bra Karl-Petter, men ta ett steg till”

DebattJag saknar fortfarande en tydlighet från LO:s styrelse om turordningsreglerna i las, skriver Jan-Olov Carlsson, IF Metallklubben på Volvo Lastvagnar Umeå.

Nödår, strejker, slit – och äventyr

ArbetarhistoriaHur var det att vara arbetare för hundra år sedan? Med usel lön, eländiga villkor och en polis som sköt skarpt. DA:s Pontus Ohlin hittar ett gammal­t brev och söker svar.

Gravid? Risk att du förlorar pengar

Väntar du barn och har ett riskfyllt jobb? Då kan du bli förbjuden att jobba – och förlora inkomst. Det hände Sandra Ekholm i Oxelösund.

Är det Tom Cruise som räddar oss?

KrönikaDet finns tid för tankar nu när verkligheten har blivit som en film, skriver Carl-Einar Häckner.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.