Industriarbetarnas tidning

Politik på jobbet – en knivig fråga

13 september, 2010

Skrivet av DAVID HENRIKSSON

Fackligt och politiskt flyter lätt ihop, särskilt i valtider. Frågan om hur långt facket får gå i sin politiska information på arbetsplatserna är svår.
– Fackklubbarna borde rimligen få sätta upp vad de vill på sina egna anslagstavlor, säger Dan Holke, chef för LO-TCO Rättskydd.

Nyligen uppstod diskussion mellan arbetsgivare och fack på SPX Johnson Pump Marine i Örebro efter att klubbordföranden delat ut information från IF Metall med tydlig politisk underton.

– Jag trodde nog att det var okej att lägga ut den här informationen på arbetsplatserna, men jag kan förstå om arbetsgivaren uppfattar det som partipolitik, säger klubbordförande Rickard Backlund.

Det finns inga rättsfall i de här frågorna, men ytterst är det arbetsgivaren som bestämmer.

– Gränsen mellan vad som är facklig och vad som är politisk information är svår att dra, säger Dan Holke.

Han betonar dock att på fackets anslagstavla bör de själva få bestämma.

Anders Weihe, chefjurist på Teknikföretagen, håller inte med:

– Vår grundinställning är att arbetsplatsen inte ska vara ett forum för politisk verksamhet, överhuvudtaget. På en arbetsplats arbetar man och på rasterna återhämtar man sig. Det finns en uppenbar risk att om arbetsplatsen blir ett forum för politisk verksamhet så kommer det också att innebära att det blir konflikter och slitningar på arbetsplatsen som är rent politiskt betonade.

Är det enligt er ok att sätta upp valaffischer på klubbens anslagstavla?

– Egentligen inte. De fackliga lokalerna ska enligt förtroendemannalagen ägnas åt facklig verksamhet och det är enligt min åsikt inte samma sak som politisk information. Men sen görs nog många kompromisser, där arbetsgivare låter information vara om den sitter i anslutning till klubbens anslagstavla.

Anders Ferbe, IF Metalls vice ordförande, tycker att det är ett konstigt resonemang:

– Vi har som uppgift är att informera våra medlemmar om hur frågor som de berörs av hanteras i valrörelsen och det är klart att det också är politik. Vi informerar ju om frågor som politikerna beslutar om.

På Pappers i Hallstavik har man valt en mellanväg. Där har avdelningen fått arbetsgivarens tillstånd att sätta upp vad de vill på fabrikens gemensamma anslagstavla, så länge som det inte varit stötande och så länge som det tydligt framgått att det är information från facket. Pappers har också bjudit in politiker från både det rödgröna och det borgerliga blocket för att diskutera de frågor som berör Pappers medlemmar.

– Vi har aldrig haft problem med att sätta upp valaffischer eller liknande och vi har haft olika riksdagsledamöter här under de här åren och det har varit uppskattat även från fabriksledningen, säger Aleksandar Srndovic, avdelningsordförande på Pappers i Hallstavik.

Annika Nicklasson är klubbordförande för GS på Inwido Elitfönster i Vetlanda, där det råder totalförbud att sätta upp någon politisk information överhuvudtaget.

– Vi har fått tillsägelse att inte sätta upp några valaffischer hos oss. Men det finns ju andra sätt att sprida budskapet på. Vi diskuterar på lunchen och raster och nog tycker jag det blir mycket politik. Ska man vara helt ärlig läser ju folk ändå inte vad som står på anslagstavlan, säger hon.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.